Правителството отпуска над 41 млн. лв. за ремонт на приоритетни пътища

Целенасочено ще се финансира пътната мрежа в Северозападна България, заяви регионалният министър Лиляна Павлова

Левове. снимка: Bloomberg Левове. снимка: Bloomberg

С над 41 млн. лева, одобрени от правителството днес, ще се ремонтират приоритетни пътища. Целенасочено ще се финансира пътната мрежа в Северна и по-специално Северозападна България, обяви регионалният министър Лиляна Павлова пред журналисти в Министерския съвет.

По думите й за 2016 година вече са одобрени почти 100 млн. лв. допълнително извън средствата, заложени в бюджета на Пътната агенция за ремонти, пише Investor.bg.

„Благодарение и на увеличението на цените на винетките имаме възможност да реализираме тази мащабна програма“, призна министърът. Павлова каза още, че покрай голямото пътуване за празниците има значително увеличение на броя на закупените винетки. Към момента обаче няма драстична промяна във видовете стикери, които се закупуват.

Министърът съобщи, че ще бъде обновено направлението Враца-Видин. Предвижда се ремонт както на участъка Видин – Димово, така и на самия път през Димово, затворен повече от 4 години, на пътя Враца-Криводол и участъка до Белоградчишките скали. Тях Павлова определи като най-проблемни.

Тази година ще бъде обърнато и специално внимание на област Разград, защото по думите й пътищата там са в много лошо състояние. Ще бъдат ремонтирани и важни направления в Плевен, Ловеч, Велико Търново.  Продължава ремонтът на тунелите и виадуктите на магистрала „Хемус“.

Министърът обяви, че парите за тези инвестиции идват и от допълнителните приходи в бюджета.

Одобрено е и финансирането на обхода на Бургас с 6 млн. лв., за да може целият трафик от магистрала „Тракия“ към Черноморието да не влиза в града. Пари ще се отпуснат и за два участъка в Хасковско, съобщи още Павлова.

По думите й с изключение на Пловдив-Асеновград и Стара Загора-Раднево, всички останали приоритетни пътища са именно на територията на Северна България.

„Говорим за цялостна рехабилитация на тези пътища, общата стойност на програмата е над 200 млн., от които 70 млн. още тази година ще бъдат инвестирани в Северна и Северозападна България“, обобщи Павлова.

Кметовете на Враца и на Видин Калин Каменов и Огнян Ценков дойдоха на заседанието на правителството.

Каменов съобщи, че с решението на кабинета се отпускат 6 млн. лева за рехабилитация на бул. „Васил Кънчов“, който е част от международния път Е-79. Това е входният път на Враца, който е в рамките на 8 км и през него минава целият трафик за Северозападна България и не е ремонтиран близо 45 години, каза кметът. Той изрази надежда така да се съживи и най-бедният регион в ЕС.

Исканата от община Враца бивша казарма – едно от най-големите поделения в страната, ще бъде предоставена безвъзмездно от Министерството на отбраната, за което е поел ангажимент военният министър Николай Ненчев. Ще бъдат предоставени нейните терени за бизнеса, който иска да строи, което ще е допълнителен плюс и стимул за нашия край, заяви Каменов.

За участъка Видин-Димово от 39 км са отпуснати 13 млн. лв.

Освен за пътища, с решението днес са предвидени и 200 хил. лв. за доизграждането, ремонта и оборудването на Патриаршеското крило в Троянската света обител.

С друго решение правителството одобри допълнителни разходи по бюджетите на първостепенни разпоредители и трансфери към общините в размер на над 20,5 млн. лв. за изпълнение на дейностите им по предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия.

С целевите средства ще се разплатят извършени разходи за аварийно-спасителни дейности при овладяване на бедствени положения и кризисни ситуации, за укрепване на сгради, свлачища, за защита от вредно въздействие на водите на урбанизирани територии и участъци от транспортната инфраструктура и за възстановителна помощ.

Последни новини
Още от Новини