Petrobras е продала активи за над $1,3 млрд.

Според данни на Bloomberg Petrobras е най-задлъжнялата петролна компания в света с дългове в размер на малко над $100 млрд.

Снимка: Dado Galdieri/Bloomberg Снимка: Dado Galdieri/Bloomberg

Бразилската държавна петролна компания Petrobras е продала активи в Аржентина и Чили за над $1,3 млрд., съобщава Investor.bg.

Компанията обяви, че се е разделила с дела си от над 67 на сто в аржентинското си дъщерно дружество Pampa Energia за $892 млн. Петролният гигант е продал и всичките си чилийски дъщерни дружества на базираната в Аржентина компания за частен капитал Southern Cross Group за $490 млн.

Продажбите са част от плана на Petrobras да реализира активи за $15 млрд. до края на тази година. Заради корупционните скандали и затрудненията около срива на цените на петрола компанията може да прибегне и до някаква форма на помощ от правителството, посочва изданието.

Според данни на Bloomberg Petrobras е най-задлъжнялата петролна компания в света с дългове в размер на малко над $100 млрд.

Финансите на компанията са поставени под силен натиск заради корупционния скандал, в който беше замесена и президентът на Бразилия Дилма Русеф. Загубите около него възлизат на най-малко 6,2 млрд. реала ($1,7 млрд.), които се задълбочават и заради рецесията в страната.

Спадът на цените на петрола принуди Petrobras да направи и някои сериозни отписвания. Това разшири тримесечната загуба на компанията до около $10 млрд. през четвъртото тримесечие на миналата година, след като гигантът получи увреждания, еквивалентни на повече от една трета от пазарната му капитализация.

Petrobras е принуден да намали инвестициите, за да разполага с пари в брой. През януари компанията обяви, че планира да инвестира $98,4 млрд. между 2015 и 2019, което е с 25 на сто по-малко от първоначалните планове за вложения в размер на $130,3 млрд.

Междувременно генералният прокурор на Бразилия Родриго Жано поиска от Върховния съд разрешение да започне разследване срещу президента на страната Дилма Русеф в рамките на следствието за масова корупция в държавната петролна компания Petrobras. 

Русеф е подозирана в опит да възпрепятства разследването на корупция в петролния гигант.

Решението на прокурора се основава най-вече на показанията на сенатора Делсидио Амарал от управляващата партия. Той беше задържан в края на миналата година за корупция и се съгласи да сътрудничи на следствието в замяна на смекчаване на присъдата, съобщава ТАСС.

По думите на Амарал Русеф три пъти се е опитвала да се намеси в разследването на корупционната афера в Petrobras. Сенаторът твърди също, че бившият президент на Бразилия Луиш Инасио Лула да Силва е предлагал да плати на бившия шеф на Petrobras Нестор Серверо, за да не дава показания срещу други участници в престъпната схема.

По-рано вчера говорител на Върховния съд съобщи, че главният прокурор на Бразилия е поискал от съда да започне разследване за предполагаема корупция срещу бившия президент Лула да Силва, трима министри в правителството на Дилма Русеф и още 27 политици.

Последни новини
Още от Новини