Курода: Йената представлява риск за възстановяването

Коментар на Енда Къран от Bloomberg

Централата на Японската централна банка в Токио; Photographer: Kiyoshi Ota/Bloomberg Централата на Японската централна банка в Токио; Photographer: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Какво е последното послание на банкерите?

След като решиха да не променят лихвения процент, което предизвика скок от 5% при йената, гуверньорът на банката Курода на икономическия форум във Франкфурт изказа предупреждение за ефекта, който йената може да има върху икономиката.

Финансовият министър Абе също говори за ефекта от високия курс на валутата пред журналисти. Като вземем тези коментари предвид е трудно да разберем решението им да не променят лихвите. Но съществува това мнение, или лагер, който смята, че Японската централна банка възприема тактическа пауза и ще стои настрана като изчаква икономиката сама да се пренастрои и да вземе решение относно данъка върху продажбите. Мисля, че съществува мнение, че Японската централна банка ще изчака отстрани няколко месеца.

Какво послание за растежа иска да Япония да чуе от Г-7?

Вчера Абе спомена за нуждата от сериозни фискални увеличения. Мисля, че се подготвя за някакво изказване относно фискалните стимули от Г-7, което може би ще го подкрепи да предприеме действия от негова страна. Разбира се, те трябва да вземат и решение относно данъка върху продажбите – дали да го отложат или увеличат. Мнението на Абе и други хора е, че Г-7 е основополагащо и ще използва влиянието ѝ, за да получи подкрепа и да направи повече от фискална гледна точка, за да спечели агресивно настроените членове в Министерството на финансите.

Това е проблемът, какви варианти остават пред японците?

Вариантите пред тях намаляват и това е проблемът. Част от историята около Японската централна банка беше, че чрез бездействието си миналата седмица, те сякаш казаха: вече не можем да направим нищо повече, което разбира се е много опасно послание от една централна банка. Ясно е, че те не искат да предават такова съобщение и вариантът пред тях е да разширят покупката на активи, могат да направят повече и по отношение на негативните лихви, въпреки че според тях с времето те ще проработят. От друга страна знаем, че и правителството може да направи много повече от структурна гледна точка и да прокара тези реформи, за които се говори от толкова време.

Така че Япония все още има оръжия в арсенала си, които може да използва, въпросът е кога ще го направи и дали ще бъде достатъчно скоро.

 

Последни новини
Още от Новини