Кои са най-големите рискове на американските пазари в момента?

Тони Шерър, портфолио мениджър в Smead Capital Management

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Тони Шерър, портфолио мениджър в Smead Capital Management, коментира американската икономика и потенциалните възможности на финансовите пазари в САЩ. Той разговаря с Енджи Лау в предаването First Up по Bloomberg TV. 

Тони, на фона на всички колебания, които виждаме на пазарите – трилиони долари бяха добавени към пазарната стойност на американските компании. Сега отново бяха изтрити печалби за около половин трилион. На какво се дължи?

Борсовите индекси отскочиха от ниските нива, които бяха достигнати при големите разпродажби на 11 февруари. Според нас голяма част от тях бяха нискокачествени активи. До голяма степен видяхме временно възстановяване от продължителния спад при петрола и компаниите в енергийния сектор.

В момента какви са рисковете на пазара?

Според нас финансовите пазари продължават да се възстановяват. Това, което трябва да видим не е временно възстановяване, а възстановяване на реалната икономика. Смятаме, че това ще се случи чрез формирането на нови домакинства и възстановяване на темповете отпреди кризата. Така че създаването на нови домакинства ще бъде от ключово значение. Бизнесът започва да възвръща апетита си към поемането на риск. Голяма част от това е подпомогната и задвижвана от банковото кредитиране.

В САЩ имахме програма за количествени облекчения в продължение на години. Въпреки това все още виждаме стимулиращи мерки от ЯЦБ до ЕЦБ. Защо все още виждаме това?

Възстановяването, което виждаме от кризата досега и което много хора наричат „новата нормалност“ не беше водено или задвижвано от създаването на нови домакинства или тяхното прибягване до банково кредитиране. Този двигател не играе роля и не допринася за възстановяването на икономиката, което е необичайно. Всъщност, ние имаме различна гледна точка спрямо идеята, че те задвижват цикъла на икономическото възстановяване. Поглеждайки може би не първите признаци на икономическо възстановяване, но все пак първоначалните, ние не смятаме, че реалната икономика расте или ще започне да расте устойчиво, докато не видим налице този фактор. Трябва да обърнем внимание на случващото се в САЩ - ниски цени на суровините и цяло поколение, което отлага създаването на нови домакинства. И това започна да се променя сега. Едночленните домакинства се връщат до нивата, които бяха достигнати преди навлизането в рецесия на американската икономика.  

 

Последни новини
Още от Новини