Goldman Sachs продължава да наема служители

Дейвид Соломон, съпредседател на Инвестиционно банкиране, Goldman Sachs

Дейвид Соломон, съдиректор Инвестиционно банкиране, Goldman Sachs на конференцията на Milken Institute в Бевърли Хилс, Калифорния.  3/5/2016.  Photographer: Patrick T. Fallon/Bloomberg Дейвид Соломон, съдиректор Инвестиционно банкиране, Goldman Sachs на конференцията на Milken Institute в Бевърли Хилс, Калифорния. 3/5/2016. Photographer: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Дейвид Соломон, съпредседател Инвестиционно банкиране в Goldman Sachs разговаря с Ерик Шацкър от Bloomberg за подхода на компанията към наемането, пазарния дял и значението на контакта с клиенти. Интервю за Bloomberg по време на конференцията на Milken Institute в Калифорния на 3 май 2016 за предаването "Bloomberg Markets."

 

Имаме страхотна глобална платформа и продължаваме да вярваме, че това, което правим - консултиране на компании, помощ за компаниите да наберат капитал и да управляват рисковете, да обслужваме клиентите си като пазарен посредник, на управляваме парите на хората - това са неща, които се движат в цикъла, но не изчезват.

Имаме много силни позиции в тези бизнеси и ще продължим.

 

Вие наемате служители. Какво стана обаче с Жак Бранд, който управлява инвестиционния бизнес на Deutsche Bank тук, който вчера отиде в PJT Partners. Учудих се дали това означава, че е отхвърлил оферта от Goldman Sachs?

Жак е страхотен човек, добър приятел и чудесен банкер. Но не, не е идвал на интервю в Goldman Sachs и ние му желаем много успех в PJT.

Но да, все още наемаме хора.

Наскоро наехме една прекрасна млада жена, Сара-Мари Мартин от Credit Suisse. Тя ще работи в областта на обслужването на финансовите спонсори.

Избирателно продължаваме да набираме хора, които ще ни помогнат да изградим платформата си и да развием услугите, които предоставяме.

 

Ако разгледаме двете компании, които са под голям натиск - Deutsche Bank и Credit Suisse - колко хора от всяка фирма бихте наели веднага, ако можехте?

Имаме списък със старши мениджъри, с които разговаряме винаги. Процесът на наемане на висши ръководни кадри отнема време. Ние винаги търсим възможности.

 

Било с наемане или спечелване на договори, малките банки станаха по-конкурентни в посткризисната среда. Какво можете да направите повече, за да осигурите влияние на Goldman?

Няма съмнение, че редица банки се разраснаха. Този бизнес е интересен и се развива добре в инвестиционното банкиране.

Разгледахме много внимателно дейността си в последното десетилетие, както и на феномена на развитие на бутиковите банки.

Това се случи и пазарът се промени. А нашият пазарен дял се увеличи.

Не става въпрос, че бутиковите банки може да са взели някакъв дял от някои играчи, защото това са два съвсем различни модела.

Ние имаме глобален отпечатък с огромни ресурси в областта на набирането на капитал и управлението му.

Има клиенти, които имат нужда от това. Но не означава, че няма място за бутикови банки. Има.

В определи ситуации може да има конкуренция, но това са фундаментално различни предложения за клиентите.

 

Едно нещо, което вие имате, а те - не е Лойд Бланкфайн. Колко пъти го викате да финализира сделка?

Лойд отделя страшно много време за срещи с клиенти. Лойд и Гари.

 

Без да подценяваме Гари..

Нито Ричард Нада или Джон Уолтън..

 

Колко често ви се налага да искате участието на Лойд или Гари, за да спечелите договор?

Много често.

Както всички нас, висши ръководители във фирмата, ние сме при клиентите и говорим с тях.

Практически си делим работата и се опитваме да сме на разположение. Клиентите ни трябва да усещат, че висшите ръководители са на тяхно разположение.

Това е много ефективен начин да останем във връзка с клиентите си. С нуждите им.

Така те остават свързани с банката.

 

Последни новини
Още от Новини