Fiat Chrysler и Google ще си сътрудничат в производството на автономни коли

Двете компании подписаха споразумение за партньорство

Автомобили на Fiat Chrysler. Снимка: Sean Proctor/Bloomberg Автомобили на Fiat Chrysler. Снимка: Sean Proctor/Bloomberg

Италиано-американският автомобилен концерн Fiat Chrysler Automobiles и технологичният гигант Google подписаха споразумение за партньорство при разработването на автономни автомобили, съобщава Investor.bg.

Официалното съобщение на Fiat Chrysler Automobiles сочи, че инженерните отговорности в проекта ще бъдат разделени между двете компании. Автомобилният концерн ще произведе 100 специални автомобила, на които Google ще постави камери, радари и сензори за автономно придвижване. 

Избраните автомобили са Chrysler Pacifica Hybrid, като конструирането им ще стартира по-късно тази година. Производството на колите ще се осъществява в Мичиган, САЩ, а автономните им системи ще бъдат тествани на полигона на Google в Калифорния. Ако всичко върви по план, оборудваните със система за придвижване без шофьор коли ще стартират изпитания и по пътната мрежа, като това може да стане още тази година.

Това е първото партньорство на Google с голям автомобилен производител. Технологичният гигант вече обяви намерението си да се включи в автомобилната индустрия, като дори показа прототип на бъдещ свой модел.

По-рано директори на други компании за производство на автомобили, включително на Ford Motor, General Motors и Daimler, показаха, че са предпазливи по отношение на партньорство с Alphabet или други технологични компании, които биха могли да ги сведат до ролята на доставчици на хардуер. От автомобилните фирми посочват, че не искат да стоят на заден план, докато Alphabet получава по-голямата част от пая, радвайки се на повече печалба от данните, генерирани от превозните средства и техните пътници.

Последни новини
Още от Новини