ЕК отвори пътя към безвизово пътуване за турските граждани

Препоръката на Брюксел към ЕП е въпреки неизпълнените условия от Турция

Жители на Истанбул на брега на Каракьой, пред Новата джамия. Истанбул, 23/12/2015. Photographer: Kerem Uzel/Bloomberg Жители на Истанбул на брега на Каракьой, пред Новата джамия. Истанбул, 23/12/2015. Photographer: Kerem Uzel/Bloomberg

Предложението на Европейската комисия, позволяващо отпадането на визите за турските граждани, които пътуват в Шенгенското пространство отваря "нова страница" в отношенията между ЕС и Анкара, каза турският министър на външните работи Мевлут Чавушоглу.

Решението на ЕК е "повратен момент" и представлява "нова страница в отношенията ни с ЕС", каза Чавушоглу, цитиран от АФП.

Предложението

ЕК предложи на Европейския парламент и Съвета на ЕС на 4 май 2016 да вдигне визите за гражданите на Турция, съобщи институцията на сайта си.

На 3 май същото направи Турция, отменяйки изискването за някои европейски граждани, които досега пътуваха с визи в страната. Условието на Анкара е същата мярка да въведе и ЕС.

Предложението на Брюксел бе представено заедно с доклад за напредъка на Турция в изпълнение на изискванията на ЕС.

Българите пътуват до Турция безвизово.

Оценката

Първият вицепрецидент на ЕК Франс Тимерманс каза, че Турция "е направила значителен напредък, особено в последните седмици" в изпълнение на плана за визова либерализация.

"Все още има работа, но ако Турция запази постигнатия напредък, може да изпълни и останалите изисквания", каза Тимерманс.

Визовата либерализация е важна част от споразумението ЕС-Турция от 18 март 2016, който предвижда безвизови пътувания от края на юни 2016.

Забележките

В Доклада за напредъка се посочват конкретни мерки, които Турция трябва да изпълни още като борба с корупцията, защита на данните, правно сътрудничество с всички страни-членки и Европол.

Дебатът в Европейския парламент за ратифициране на предложението се очаква да бъде сериозен.

Президентът на групата на ALDE, Алиансът на либералите и демократите в ЕП Ги Верхофстад написа в Twitter, че ако Турция не спре да прилага антитерористични закони срещу журналисти, ЕП не бива да одобрява вдигането на визите.

Групата на Европейската народна партия в ЕП също написа, че "не разбира" защо се прави предложението, след като Турция не е изпълнила всички условия.

 

Без визи

Безвизовите пътувания ще важат за всички страни от ЕС без Ирландия и Великобритания и за всички четири асоциирани към Шенген страни - Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария, само за период до 90 дни за бизнес, туристически или семейни пътувания, съобщава ЕК.

Освобождаването от визи за европейските граждани, желаещи да посетят Турция, които и в момента се получават на границата, може да допринесе за съживяване на икономиката на страната. Тази година тя се очаква да се забави до 3,5% според прогнозата на Световната банка.

Четете още: Политическата несигурност в Турция тревожи пазарите.

 

Последни новини
Още от Новини