Доналд Тръмп спечели първичните избори в Индиана

Той е най-вероятният кандидат на изборите през ноември

Доналд Тръпм, кандидат за номинацията на Републиканската партия и президент на Trump Organization Inc. Индиана. 2 май 2016. Photographer: Daniel Acker/Bloomberg Доналд Тръпм, кандидат за номинацията на Републиканската партия и президент на Trump Organization Inc. Индиана. 2 май 2016. Photographer: Daniel Acker/Bloomberg

Кандидатът от Републиканската партия Доналд Тръмп спечели първичните избори в Индиана и изпревари основния си конкурент Тед Круз с 64% срещу 33%. Трети остана губернаторът на Охайо Джон Кейсик с под 10%.

Милиардерът Тръмп е вероятният кандидат на републиканците за изборите за президент след поражението на Круз във вторник в Индиана, съобщи Bloomberg. Победата, която бе немислима преди няколко месеца, означава, че може лесно да си осигури достатъчно делегати /1237, при 1041 сега/, за да спечели номинацията през юни и да избегне битка на националната партийна конференция през юли.

Тед Круз съобщи, че напуска кампанията, съобщи Politico.

Сенатор Тед Круз, републиканец от Тексас и кандидат за номинацията на Републиканската партия за президентските избори 2016 прегръща баща си Рафаел Круз /в средата/ и жена си, Хайди Круз след речта си в Индианаполис, Индиана на 3 май 2016.

„Това, което направи Тед е много смело“, каза Тръпм при появата в Тръмп тауър в Ню Йорк след обявяване на победата.

„Искаме да обединим Републиканската партия. Трябва да намерим единство. По-лесно е, каза Тръпм.

В кампанията в Индиана Тръмп каза, че бащата на Тед Круз е бил свързан с убиеца на президента Джон Кенеди, Ли Харви Осуалд, нарече конкурента си лъжец и в отговор на заявлението на Круз, че ще спечели в Индиана го посъветва да спре да пилее пари и да излезе от надпреварата.

При демократите сенатор Бърни Сандърс победи Хилъри Клинтън в Индиана. Загубата обаче едва ли ще спре бившия държавен секретар по пътя за номинацията, пише Bloomberg.

По данни на екзитпола, проведен във вторник от ТВ мрежи и АП, Тръпм е подкрепян от всички възрастови групи без младежите 17-24г., хора от всички образователни нива без висшисти и всички категории доходи, съобщи CNN. Тръмп победи Крус и при евангелизираните християни, блок, в който Круз правеше активна кампания. Шестима от 10 републиканци казват, че искат „външен“ кандидат, повече от средно 52% на предишните първични избори тази година, съобщи ABC.

Тръмп направи множество противоречиви предложения за развитието на икономиката на САЩ. С напредване на кампанията някои анализатори започнаха да виждат смисъл в тях.

Последни новини
Още от Новини