Австралийската икономика – в успешен преход

Управителя на Централната банка на Австралия Скот Морисън в интервю на Пол Алън в предаването Trending Business на Bloomberg TV, 04.05.2016

Управителят на Централната банка на Австралия Скот Морисън. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Управителят на Централната банка на Австралия Скот Морисън. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

СКОТ МОРИСЪН: Това, което виждаме в този бюджет, е, че нашите харчове, като дял от икономиката ни, спадат до 45,2%. Важно е, че това ниво доближава дългосрочната средна стойност. Дефицитът се намалява до 0,3%. Това са резултати много по-добри от наблюдаващите се по света. Икономиката преминава към по-добро състояние. Имахме наистина силно подобрение на заетостта през миналата година 300 000 работни места. По-специално младежката безработица е намаляла значително. Има много добри новини по отношение на австралийската икономика, която е в преход. Този бюджет не увеличава данъчната тежест, която се проектира върху икономиката. Ако увеличим тази данъчна тежест това ще се отрази върху ръста на Брутния вътрешен продукт.

 

ПОЛ АЛЪН: Все пак са направени някои оптимистични допускания, като например за цени на желязната руда от 55 долара за тон. Дори и бюджетните документи допускат, че тази перспектива може да не е устойчива. Защо не стъпихте на по-консервативни изчисления?

СКОТ МОРИСЪН: Цената на желязната руда се движи. При предишните изчисления се придържахме към цена от 39 долара и тогава ни критикуваха, че не сме стъпили на по-ниска цена – 34 долара. След това, обаче цената се покачи. Не сме Нострадамус и имаме нужда от един по-устойчив метод за определяне на цената, върху която да стъпим и тя е базирана върху четириседмична осреднена стойност. И точно това направихме.

 

ПОЛ АЛЪН: Moody’s направи някои не толкова приятни прогнози за тройния „A” рейтинг на австралийската икономика. Дали този бюджет ще направи достатъчно, за да подсигури този рейтинг.

СКОТ МОРИСЪН: Те ще вършат своята работа. Аз ще върша своята. Това, което показваме в този бюджет, е, че намаляваме държавните харчове, намаляваме дефицита и вървим към бюджетен баланс. Съвсем наясно сме за необходимостта на тези мерки в дългосрочен план. И мисля, че този бюджет демонстрира много структурирана отдаденост по пътя, който сме избрали. Това, по наша преценка е много необходимо.

 

ПОЛ АЛЪН: Мислите ли че тази крачка е достатъчна, за да спечелите изборите?

СКОТ МОРИСЪН: Гласоподавателите ще преценят това, не аз. Това, което направихме тук не е просто още един бюджет . Това е един важен икономически план, който ще подпомогне нашият преход на нашата икономика от такава с голяма инвестиционна тежест върху суровините към по-диверсифицирана икономика. И по-точно към местна икономика ориентирана към ръст на услугите, и към износа. Ние правим точно такъв преход и го правим по-добре от повечето държави по света. Имаме 3% ръст миналата година. По-добър от този в САЩ, по-голям от този във Великобритания, очевидно над този на Япония. Надскачаме средните нива за европейския регион и постигаме двойни нива на ръста в сравнение с Канада и сме съпоставими с ръста на Южна Корея. Справяме се добре в една много трудна пазарна среда. Но успехът не може да се счита за гарантиран и ние със сигурност не го приемаме, като такъв.

 

Последни новини
Още от Новини