Унгария предвижда референдум за европейските квоти за мигранти

Вотът може да се проведе през септември-октомври 2016

Будапеща, Photographer: Akos Stiller/Bloomberg Будапеща, Photographer: Akos Stiller/Bloomberg

Будапеща смята да проведе през септември или началото на октомври референдум за европейската система за задължителни квоти за прием на мигранти, съобщи АФП, цитирайки пресслужбата на премиера Виктор Орбан.

Парламентът на Унгария най-напред трябва да даде зелена светлина, а след това президентът да насрочи дата на вота, съобщи Антал Роган, началник на кабинета на Орбан.

Унгария, както и Чехия, Словакия и Полша са против използването на квоти за разпределение на бежанците от Сирия и Ирак, които навлязоха в общото пространство на ЕС, преминавайки през Гърция и Италия.

 

ЕС реши през 2015 да приеме и разпредели между 25 от 28-те страни общо 160 000 кандидати за убежище от Италия, Гърция и Унгария.

 

Сделката на ЕС с Турция за контрол на бежанския поток се счита за успех, но устойчиво решение на кризата би изисквало повече от затваряне на пътя на имигрантите, пише Bloomberg. Според сделката Турция ще приеме бежанци от Гърция срещу 6 млрд. евро и правото на безвизово пътуване за турските граждани в Европа.

Последни новини
Още от Новини