UBS: Волатилността ще продължи да е предизвикателство и през Q2

Печалбата на банката спада с 64% през първото тримесечие на 2016

Клон на UBS в Цюрих, Швейцария. Снимка: Matthew Lloyd/Bloomberg Клон на UBS в Цюрих, Швейцария. Снимка: Matthew Lloyd/Bloomberg

Печалбата на UBS през първото тримесечие намалява с 64% до 707 млн. франка, като не отговори на очакванията на анализаторите. Серджо Ермоти, главен изпълнителен директор на UBS, коментира пред Bloomberg предизвикателствата пред банката, лошите пазарни условия и плановете за съкращаване на разходите. 

Серджо Ермоти, главен изпълнителен директор на UBS: Постигането на гъвкавост и добри печалби при пазарните условия, при които оперираме, не е лесно. Ние го правим по начин, по който запазваме възможността при една по-нормална среда да видим и по-силни резултати. Макар печалбата ни да е под очакваното, вземайки предвид пазарната среда, съм щастлив да кажа, че продължаваме дейността си. 

Гай Джонсън, Bloomberg: На конференцията на Morgan Stanley през март вие предупредихте, че ситуацията е доста трудна. Можете ли да изясните това твърдение?

Серджо Ермоти, главен изпълнителен директор на UBS: Мисля, че бях доста ясен за средата тогава. От нас зависи да се приспособим към пазарните условия, в които оперираме. Резултатите ни отразяват това.

Гай Джонсън, Bloomberg: Транзакционните обеми са най-ниските, регистрирани някога през първото тримесечие. Клиентите са ужасени сега. Как ще промените това?

Серджо Ермоти, главен изпълнителен директор на UBS: За първото тримесечие определено можем да кажем, че навлязохме в една нова територия. През последните 3-4 години във всяко тримесечие може да видите седмици или месеци на добри пазарни условия и положителни сигнали. През първото тримесечие средата беше константна – риск от първия ден на януари до последния ден на март.

Гай Джонсън, Bloomberg: Ще бъде ли тази година обратна на миналата? Тя започна чудесно и завърши ужасно. Тази пък започне зле, ще видим ли подобрение накрая?

Серджо Ермоти, главен изпълнителен директор на UBS: Надявам се. Но все още сме в доста предизвикателна среда, защото никой от факторите, които я влошаваха през последните тримесечия, не изчезва. Задават се множество макроикономически и геополитически предизвикателства. Ще видим Великобритания да гласува дали да остане в ЕС, изборите в САЩ. Така че има редица фактори, които ще засегнат пазарния сантимент. В този смисъл виждаме волатилност, но не такава, която се прехвърля на клиентската активност. Това е парализираща волатилност.

Гай Джонсън, Bloomberg: Как се представят нетно привлечените нови средства? А. Устойчиво – ДА\НЕ, Б. Изненадан сте, имайки предвид коктейлът от ужасни неща, които току-що очертахте, че тези стойности са такива?

Серджо Ермоти, главен изпълнителен директор на UBS: Разбира се нетно привлечените нови средства са функция по създаване на богатство. Не можеш да говориш за създаване на богатство днес, но в общи линии това са плодовете, които получаваме за работата, която свършиха нашите колеги през последните тримесечия. Едно от важните неща е, че гледаме качеството на тези пари, така че аз съм много щастлив от резултатите – не от количеството, а защото знам, че качеството е добро. Запазваме таргета си за растеж от 3 до 5% в тази сфера. Отбелязахме 6,5% през първото тримесечие при управлението на богатството и 5,3% за управление на богатството в Америка. Затова до края на годината можем да очакваме по-умерен растеж.

Гай Джонсън, Bloomberg: Определихте Brexit като един от най-големите рискове. SNB заяви днес отново, че швейцарският франк е значително надценен. Може би го казва при всяка възможност. Но има доста индикатори, че това може да продължи. Как подготвяте банката за това? Преразглеждате ли осъществяването на операциите и поделенията? Мислите ли как ще се преодолеете една такава буря?

Серджо Ермоти, главен изпълнителен директор на UBS: Ако се върнем към условията от първото тримесечие, ще разберем, че няма нищо, което да може да се направи в краткосрочен план, за да компенсира насрещните ветрове. В момента работим върху последния план за съкращаване на разходи в размер на 2,1 млрд. на годишна база, който искаме да постигнем до края на 2017. Имаше прогрес през това тримесечие и сме уверени, че ще можем да се справим до края на 2017, както споменах. Така че при структурни въпроси работиш главно подобрявайки ефективността, процесите и позиционирайки бизнеса така, че да е готов за една по-нормална среда. 

 

Последни новини
Още от Новини