Турция премахна визовите ограничения за граждани от ЕС

Турската лира понижи стойността си спрямо всички основни валутни конкуренти

Ахмет Давутоглу, министър председател на Турция, в ляво и Доналд Туск, президент на Европейския съюз - Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg Ахмет Давутоглу, министър председател на Турция, в ляво и Доналд Туск, президент на Европейския съюз - Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg

Турция свали визите за гражданите на ЕС, съобщи Анадолската агенция на 3 май, цитирайки Държавен вестник.

Мярката ще бъде въведена само, когато и ЕС одобри либерализацията на визовия режим с Турция.

Европейската комисия трябва да направи препоръката за това в сряда, 4 май след като оцени дали Турция е изпълнила всички 72 условия.

 

Турската лира

Турската лира отбеляза понижение срещу всички основни валутни конкуренти, след обявяване на решението.

Турската валутна единица падна с 1.25% спрямо единната европейска валута, след обявяване на решението, като на 3 май се търгуваше на ниво от 3.2775 лири за евро.

Турската лира спрямо британската губи 0.60% от стойността си в търговската сесия от 3 май, като срещу щатския долар отбелязва също понижение от 1.25%

Акциите на турската фондова борса са с повишение от 14% от началото на годината. Чуждите инвестиции в турски акции и облигации са се увеличили с 4 млрд. долара в периода от началото на годината до 22 април, което е най-големият поток на външни инвестиции от 2013 г.

 

Сделката за бежанците

Успешната сделка между Европейския съюз и Турция включва Турция да приема бежанци от Гърция в замяна на 6 милиарда евро и право на турските граждани да пътуват безвизово в Европа.

Сделката е в основата на споразумението да се контролира потока на бежанци към Европа, като ключ за трайно решение на проблема с кризата.

 

Последни новини
Още от Новини