Саудитска Арабия обяви поредица от реформи на фондовата борса

Кралството заявява желание да се присъедини към индекса MSCI за развиващите се пазари до 2017

Снимка: Waseem Obaidi/Bloomberg Снимка: Waseem Obaidi/Bloomberg

Саудитска Арабия обяви поредица от реформи на фондовата борса, с които цели да привлече милиарди долари чужди инвестиции, предаде Investor.bg. С промените кралството се опитва да си осигури и гладка продажба на предвидените за приватизация държавни активи, за да се справи с дефицита заради ниските цени на петрола, допълва информационната агенция.

През юни миналата година Рияд за първи път отвори фондовата си борса за директни инвестиции на чуждестранни пазарни участници. Правителството обаче наложи строги лимити за дела на чуждестранната собственост и тежки изисквания за квалификация на чуждестранните инвеститори, които искат да участват на пазара, за да избегне риск от дестабилизация.

Регулаторът на саудитската борса обяви днес, че всеки институционален чуждестранен инвеститор ще може директно да притежава дял от до почти 10 на сто от всяка публична компания. Предишният „таван“ беше за дял до 5%.

Премахва се ограничението група чуждестранни инвеститори да могат да притежават до 10 на сто от общата пазарна капитализация на публичните компании. Чужденци обаче ще могат да притежават общо до 49% от една компания.

За да се квалифицира като чуждестранен инвеститор според саудитските правила, всеки асет мениджър трябва да разполага с $1 млрд. активи под управление. Предишното изискване беше за активи под управление на стойност $5 млрд.

През първата половина на следващата година саудитската борса ще въведе и сетълмент на търговията в рамките на два работни дни след изпълнението на сделките. В момента сетълментът трябва да се осъществи в същия ден, което затруднява най-вече чуждестранните инвеститори. На практика те трябва да разполагат с огромни суми в брой преди самата сделка.

Саудитска Арабия иска освен това да се присъедини към индекса MSCI за развиващите се пазари до 2017. Незабавният сетълмент също е пречка пред това, отбелязва информационната агенция.

MSCI обаче се очаква да каже през юни дали ще разгледа евентуално членство на Саудитска Арабия. Борсата на страната не реагира добре и индексът TASI се понижи с 1,4% в късната търговия.

Към края на миналата година само 9 чуждестранни компании са се сдобили с лиценз за директни инвеститори на борсата в Саудитска Арабия. Общият обем на директните и индиректни чуждестранни инвестиции e под 1% от пазарната капитализация на всички публични компании.

Последни новини
Още от Новини