Печалбата на Pfizer надмина очакванията на анализаторите

Производителят на лекарства повиши и прогнозите си за цялата година

Логото на Pfizer. Снимка: Scott Eisen/Bloomberg Логото на Pfizer. Снимка: Scott Eisen/Bloomberg

Фармацевтичната компания Pfizer Inc. отчете печалба за първото тримесечие, която надхвърли прогнозите на анализаторите. Това в голяма степен се дължи на силните продажби на подразделението за иновативни лекарства, което може да стане отделна компания по-късно тази година, предаде Bloomberg.

Като се изключат някои единични ефекти, печалбата възлиза на 67 цента на акция, съобщи базираната в Ню Йорк компания във вторник. Очакванията на анализаторите бяха за средна печалба от 55 цента на акция, съобщава Investor.bg

Това е първият тримесечен отчет на Pfizer след провала на планираното сливане за $160 млрд с Allergan Plc през април. Сделката се провали, след като американското финансово министерство обяви правила, които биха намалили данъчната изгода от сделката. Тогава от Pfizer обявиха, че ще вземат решение дали да разделят компанията не по-късно от края на тази година – ход, който инвеститорите очакват от известно време.

Производителят на лекарства повиши и прогнозите си за цялата година, като вече очаква продажбите през 2016 да възлязат на $51 млрд. до $53 млрд, докато предишната оценка през февруари беше за диапазон между $49 млрд. и $51 млрд.

Компанията очаква коригираната печалба на акция за годината да бъде $2,38 до $2,48 (при предишна прогноза за $2,20 до $2,30).

Нетната печалба за първото тримесечие възлиза на $3,02 млрд., или 49 цента на акция, спрямо $2,38 млрд., или 38 цента година по-рано.

Общите продажби през тримесечието са нараснали с 20 на сто на годишна база до $13 млрд..

Продажбите на ваксините Prevnar са за $1,51 млрд. при средна прогноза на анализаторите за $1,4 млрд.. Продажбите на болкоуспокояващото лекарство Lyrica са на стойност $1,01 млрд. при очаквания за $1,09 млрд. Приходите от препарата за лечение на рак Ibrance са $429 млн. при прогноза за $393 млн.

Продажбите на подразделението за иновативни продукти са за $7,03 млрд. през тримесечието, докато на това за вече наложени продукти са за $5,97 млрд.

Акциите на Pfizer поскъпнаха с 2,7% до $33,70 за брой преди отварянето на пазара в Ню Йорк.

Последни новини
Още от Новини