Печалбата на HSBC надхвърли прогнозите

Поредна европейска банка прескочи летвата на най-песимистичните очаквания

Логото на HSBC. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Логото на HSBC. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Печалбата на британската банка HSBC за първото тримесечие на годината излезе по-голяма от очакваната от анализаторите въпреки предизвикателствата пред банковия сектор в световен мащаб.

Печалбата преди данъци падна до $6,1 млрд. спрямо $7,1 млрд., но въпреки спада е доста над прогнозираната от анализаторите, които очакваха тя да достигне $4,3 млрд.

Приходите на банката бележат спад от 5,8% до $15 млрд. В Азия спадът е по-ясно изразен, като достига 11%, а приходите намаляват до $5,8 млрд.

Причината се крие най-вече в ограничаванията на разходите, които главният изпълнителен директор Стюарт Гъливер прави. Оперативните разходи бележат спад от 6,6% спрямо година по-рано, а Гъливер казва, че е уверен, че HSBC ще постигне целите си за ограничаване на разходите до края на 2017.

„Несигурността на пазара доведе до екстремни нива на волатилност през януари и февруари, което се отрази на способността ни да генерираме приходи на нашите пазари и в бизнеса ни с управление на богатство“, каза главният изпълнителен директор Стюарт Гъливер.

По този начин представянето на най-големия кредитор в света се подобрява, след изненадващата загуба, която беше отчетена през последното тримесечие на 2015. Рисково претеглените ѝ активи растат благодарение на ръст в корпоративното кредитиране.

От 2011 насам Гъливер е съкратил над 87 хил. работници, излязъл е от поне 80 бизнеса и е свил присъствието на банката до 71 държави и територии спрямо 88.

Целта на банката е постигане на възвращаемост на собствения капитал от над 10% до 2017.

 

Последни новини
Още от Новини