Официално: Нови избори в Испания

Те ще се проведат на 26 юни

Испанският крал Фелипе официално насрочи нови избори в страната на 26 юни, както се очакваше да се случи след като от декември насам политическите сили в страната не могат да съставят правителство.

Испанците ще се насочат към избирателните секции в много важен момент – 3 дни след референдума за оставане или напускане на Великобритания на ЕС и 2 дни преди среща на върха между европейските лидери в Брюксел.

Испанският премиер Мариано Рахой успя да изведе Испания напред след 5 години на икономически спадове. Обвиненията в корупция и невъзможността да ограничи до желаното ниво бюджетния дефицит на страната обаче правят управлението му противоречиво, като той загуби сериозна част от подкрепата си на последните избори, проведени през декември. Четири партии спечелиха повече депутатски места в Испания – Народната партия на досегашния премиер Мариано Рахой, Социалистическата партия, крайнолявата Подемос и пропазарната партия Гражданите.

Очаква се това да са четирите основни политически сили и след изборите на 23 юни, като проучванията сочат, че подкрепата за по-малките партии Подемос и Гражданите може да се увеличи за сметка на Народната и Социалистическата партия.

Последни новини
Още от Новини