Инфлацията в Турция спадна до най-ниското си ниво от 2013

Индексът на потребителските цени се понижава до 6,57% през април

Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg

Годишната инфлация в Турция се понижава до най-ниското си ниво от три години насам, предоставяйки възможност на централната банка да понижи още повече лихвите проценти, пише Bloomberg.

Инфлацията е спаднала от 7,46% до 6,57% през април, сочат данни на статистическото бюро в Турция. Анализатори, анкетирани от Bloomberg, очакваха инфлацията да достигне 6,9%. Инфлационният таргет на Турската централна банка е 5%. Цените на храните се повишават с 1,38% на годишна база през април, с което записват най-слабия си темп на нарастване от януари 2004 насам.

„Централната банка вероятно ще продължи да понижава основните си лихвени проценти с до половин процентен пункт“, каза Бора Уилмаз, ръководител на макроикономическите изследвания в Ziraat Invest  в Истанбул.

Бившият гуверньор на централната банка Ердем Башчъ понижи основната лихва през март за първи път в рамките на повече от година, поставяйки началото на кръг облекчения, които ще подпомогнат парични власти в процеса на преминаване към политика на една основна лихва.

Мурат Четинкая, настоящият гуверньор на Турската централна банка, запази прогнозата за инфлация от 7,5% през 2016, като увери, че понижаването на лихвата по овърнайт кредитите през последните два месеца е било с цел опростяване на процеса, а не с цел разхлабване на паричната политика.  

Последни новини
Още от Новини