Европейските банки са предпазливи по отношение на Иран

Иран настоява САЩ да внесе яснота

Клон на местната Pasargad Bank в Техеран. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Клон на местната Pasargad Bank в Техеран. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Коментар на Фабио Бенедети от Bloomberg Париж и Ришаат Саламат от Bloomberg Хонконг за влизането на чужди банки на пазара в Иран.

 

Има компании като Peugeot, които искат да се върнат на пазара, но има и риск, нали така? Много от тези сделки могат и да се провалят поради липса на финансиране.

Може да се каже, че рискът е налице. В повечето случаи, тези меморандуми, които са като предварителни споразумения, са подписани и за част от тези сделки в момента вече се водят преговори. Така че, финансирането е отворено за подобни сделки. Сега сме на етап, на който компаниите, големите корпорации от Европа от различни индустрии като енергетика, авиация, автомобилостроене имат особена нужда да намерят стабилно финансиране на сделките си с Иран от банките, с които и до сега са работили или да намерят алтернативно финансиране.

Има някои пречки в това отношение и една от тях е, притеснението на европейските банки как ще реагират американските власти. Това е препятствието, пред което са изправени, когато стане дума за Иран. И все пак?

Знаете, че имаше огромни глоби, наложени през последните години на световни банки като BNP Paribas, Credit Agrcole, Commerzbank списъкът е дълъг. Така че, големите банки, чиито основни операции са в долари, не желаят в никакъв случай да рискуват по какъвто и да било начин да нарушат американските закони. Все още има санкции, които са в сила по отношение използването на долара като валута при разплащания с някои юридически лица от Иран. Банките все още очакват ясни указания от американските власти преди да се включат.

 

Последни новини
Още от Новини