BNP Paribas изненада с ръст в печалбата

Провизиите за лоши кредити намаляват

Логото на BNP Paribas. Снимка: Jason Alden/Bloomberg Логото на BNP Paribas. Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Френската банка BNP Pariba изненада с добри резултати. Нетната печалба на банката се увеличава с 10% до 1,8 млд. евро, което е над очакванията и е факт въпреки средата на ниски лихви и волатилните пазари, на които станахме свидетели през първото тримесечие, които разбира се натежаха върху бизнеса в сферата на инвестиционното банкиране. Това е тенденция, която забелязваме и при други банки, които вече публикуваха финансовите си резултати – американски банки, както и Deutsche Bank. Печалбата на BNP Pariba в сектора на корпоративното инвестиционно банкиране падна с 54%. По-слаби са приходите и в секторите на инструментите с фиксирана доходност, валутите и суровините, както и при акциите. По някакъв начин обаче това беше компенсирано чрез приходи от извънредни дейности и спад в провизиите за лоши кредити. Тези провизии намаляват с 28% през първото тримесечие. Дори в Италия цената на риска е намаляла. Ето какво каза и главният изпълнителен директор на банката Ларс Машенил:

Приходите се представиха добре на вътрешните пазари и в сектора на международните финансови услуги. Разбира се пазарната среда беше неблагоприятна и особено в началото на годината – през първите два месеца. Тази ситуация обаче комбинирана с добър контрол върху разходите и най-вече със значителен спад в цената на риска ни позволи да постигнем нетна печалба от 1,8 млрд., което представлява ръст от 10%. Хубавото е, че ако погледнем към извънредните дейности, които между другото допринасят положително, това води до възвращаемост на собствения капитал от 9,4%, или възвращаемост на реалния собствен капитал от 11,2%. Това напълно отговаря на стратегическата ни цел за 2016.

От това, което виждате напоследък, смятате ли, че тази неблагоприятна среда на пазара ще се  подобри?

Има две неща. Неблагоприятната среда, за която говорих, натежа върху корпоративното инвестиционно банкиране, най-вече на световните пазари. Защо? Защото имахме по-нисък приток на клиенти и нашите клиенти се притесняваха за световния растеж. Имаше притеснения и за регулаторните изисквания на част от подчинения дълг, както и за паричните политики. Някои от тези неща вече не представляваха такива проблеми към края на март. Ние например бяхме първата банка в еврозоната, която реемитира AT1 облигации в края на март.

По отношение на бизнеса с корпоративно инвестиционно банкиране във Франция обявихте съкращенията или доброволни напускания, които сте планирали за 675 работни места. Това отговаря на около 10%. Означава ли това, че можем да очакваме съкращения и доброволни напускания на около 2 хил. служители в отдела в световен мащаб?

Това е промяна в нещата, които правим. Например ще наемем над 200 души във връзка с дигитализацията на всичко около корпоративното инвестиционно банкиране. Да не забравяме, че като цяло BNP Pariba остава голям работодател. В плановете ни влиза наемането на 20 хил. души през тази година. 3 хил. от тях ще наемем във Франция. Числата са подобни на тези от миналата година. Оставаме напълно отдадени на тази заявка.

Имайки предвид съкращаването на 10% от служителите в този сектор в световен мащаб, реалистично ли е това?

Разчитаме на общ план, на база на който правим общата си прогноза и след това анализираме отдел по отдел. Така действаме, прекалено, рано е да фиксираме определена цифра.

 

Последни новини
Още от Новини