България в топ 5 на страните с най-голям ръст на CO2 през 2015

Страната има дял от 1,5% от всички емисии СО2 за енергийни нужди в ЕС

Снимка: Adam Berry/Bloomberg News Снимка: Adam Berry/Bloomberg News

През 2015 емисиите въглероден диоксид (СО2) от сектора на енергетиката от държавите в Европейския съюз (ЕС) отчитат слаб ръст - в рамките на 0,7 на сто на годишна база. Това показват предварителните данни на Евростат, съобщава Investor.bg.

Въглеродният диоксид се сочи като една от основните причини за глобалното затопляне и държи дял от 80% от всички вредни емисии от държавите в ЕС.

От европейската статистика е видно, че България е на пето място сред страните с най-голям ръст на емисиите СО2 през миналата година - увеличението е от 4,6%. Лидер е Словакия, където повишението е в рамките на 9,5 на сто, следват Португалия (8,6%) и Унгария (6,7%).

На обратния полюс се нарежда Малта, където емисиите въглероден диоксид намаляват с почти 27%. Следващите места се заемат от Естония (-16%), Дания (-9,9%), Финландия (-7,4%) и Гърция (-5%).

От Евростат отчитат въглеродните емисии при внос и износ на енергийни продукти в страната, в която са изгорени изкопаемите горива. Методологията е такава, че при внос на въглища например емисиите се увеличават, а при внос на електроенергия - емисиите намаляват, защото те се отчитат в държавата, в която е произведена енергията.

България има дял от 1,5% от всички емисии СО2 за енергийни нужди в ЕС, сочат още данните на Евростат за миналата година. Най-големият замърсител е Германия, която държи дял от 23% от емисиите на общността. Спрямо 2014 година обаче емисиите СО2 от Германия остават без промяна.

Големи замърсители са още и Италия (10,6%), Франция (9,9%) и Полша (9,2%).

Последни новини
Още от Новини