40% спад на инвестициите в бизнес имоти в Европа през Q1

Обемът им възлиза на 46,7 млрд. евро

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Инвестициите в бизнес имоти в Европа са се свили с 40 на сто през първото тримесечие на годината, сочат данни на анализаторската компания Real Capital Analytics, цитирани от онлайн изданието ipe.com.

Компанията посочва, че волатилността на глобалните финансови пазари от началото на годината е довела до преоценка на перспективите пред различните класове активи, особено след рекордната активност на пазара през миналата година.

Допълнителен натиск на пазара оказва и несигурността около членството на Великобритания в Европейския съюз (ЕС).

През първите три месеца на годината обемът на инвестициите в бизнес имоти в Европа възлиза на 46,7 млрд. евро спрямо отчетените за същия период на миналата година 77,6 млрд. евро.

Инвестициите се понижават на всички водещи западноевропейски пазари. Най-силен спад е отчетен във Франция – 59 на сто на годишна база. Във Великобритания намалението достига 43%, като е продиктувано основно заради предстоящия референдум, пише Investor.bg.

Засегнати са всички сегменти от пазара, с изключение на индустриалните имоти, посочва компанията.

Според компанията обемът на инвестициите в бизнес имоти от миналата година е неустойчив, така че и забавянето на ръста е неизбежно. Така 9 от всеки 10 инвестиционни пазара в Европа отчита спадове през първото тримесечие.

За сравнение, в САЩ за периода е регистрирано намаление на инвестициите в бизнес имоти от 20 на сто на годишна база за изминалото тримесечие.

Последни новини
Още от Новини