Става ли йената лесна за прогнозиране?

Коментар на Брет Макгонъгол, от Capital Link International

Централата на Японската централна банка в Токио; Photographer: Kiyoshi Ota/Bloomberg Централата на Японската централна банка в Токио; Photographer: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Коментар на Брет Макгонъгол, президент и главен изпълнителен директор на Capital Link International с коментар за японската икономика и йената.

Става ли йената лесна за прогнозиране?

В момента със сигурност изглежда така. Но всеки, който следи йената знае, че това са типични движения за нея. По-голяма част от тях са движени от долара. Всеки иска да види намеса от банката, но в такава ситуация е много трудно да се намесиш. Пазарът е много голям, а всички видяхме предишните намеси на Японската централна банка – те предизвикват шокове, които след това избледняват.

Дори увеличение на стимулите с 10 трлн. няма да свали йената надолу. 

Не, няма. А това, което движи йената е извън властта на Японската централна банка. Едното е доларът, който поскъпна заради действията на Фед и това намали цената на йената. Сега той започва да поевтинява, тъй като изглежда, че щатската икономика не е готова за увеличение на лихвените проценти. Сега йената започва да се движи обратно и мисля, че е много трудно тези неща да бъдат контролирани, защото са макро събития. 

Защо всички, или почти всички сбъркаха в четвъртък?

Мисля, че начина, по който всички гледат на търговията е, че има стабилизираща сила и това е добре за японската икономика, добре е за пазарите и за Абе. Така че мисля, че има по-скоро желание, отколкото тази търговия, която беше направена. Желанието беше да се отслаби йената от 108-110 йени за долар до 120. Но това е огромно движение, то започна преди 4 години на ниво 75 йени за долар и е ясно, че ще има обратни движения. Не мисля, че курсът ще се промени много, но със сигурност подлага Абе на сериозен натиск. 

Всички се отказаха от тези залози. Сега прогнозата за посоката показва, че тя ще поскъпне над 90 или дори повече. Но това е въпросът, кой може да се намеси – дали това е Японската централна банка или правителството? 

Вижте, едно от нещата, които все още е възможно, говорили сме за това и друг път в предаването е данъка върху потреблението през 2017. Това е много важно и Абе каза, че няма да се откаже от него и ще бъде въведен през април. 

Мисля, че това ще бъде нещо важно. Не съм убеден, че в момента е обосновано, но предизвиква много дискусии от политическа гледна точка – дали трябва да бъде забавен или изобщо приеман.

Но той е 2% е много и пазарът очаква действителни разговори по темата, въпреки че става въпрос чак за догодина. Но показва къде се намират и колко уверени са в момента. 

Но не показва ли и крехката позиция, в която се намират правителството и Абеномиката? Защото ако погледнем последния път, в който увеличиха данъка върху продажбите и намалиха потребителската инфлация, трябва да са видели нещо, свързано със съотношението на дълга, което наистина ги е разтревожило, нали?
 

Вижте, в момента това е на заден план. Паричната политика владее света. Има залози срещу централните банки и дори специални условия за това. 
В крайна сметка не можете да продължите да ръководите икономика, или правителство или страна, единствено чрез парична политика. Просто не става. Тя е там, за да подкрепя структурните или инфраструктурните реформи. 

 

Последни новини
Още от Новини