Бъдещото на плащанията в Китай е в дигиталната валута

Коментар на Алекс Гарднър от Bloomberg

Купчина биткойн монети, подредени за снимката; Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg Купчина биткойн монети, подредени за снимката; Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Колко голям е пазарът на Fintec и кой го доминира?

Това е много интересен въпрос. Пазарът на Fintec е разделен на два сектора. Единият е груповото финансиране между потребители, а вторият е секторът на плащанията. Този на плащанията е ръководен от гигантите в електронната търговия като Alibaba, Baidu и Tencent. A първият сектор – от компании като Lufax, но и много други равнопоставени стартъп компании. А в момента, правителството не позволява започването на повече такива стартъп компании в Китай. Това много затяга контрола, но не върху самите компании, а някои от техните практиките.

Но в същото време те казват, че се опитват да насърчават тези компании от Fintec, нали?

Да, точно така. Правителството се опитва да насърчава компаниите от Fintec поради две причини. Първата е социалното приобщаване, което значи, че се опитват да направят тези финансови технологии достъпни за бедните хора в Китай, за да ги подтикнат да влязат в мрежата и евентуално във финансовия сектор. Но равнопоставените компании предлагат нещо, което банките не предлагат, особено за бедните и средно заможните китайци.

Добре, сега имаме разплащателни портфейли и други методи за плащане и можем да кажем, че Китай водят света. Какво правят, за да насърчат или откажат дигиталните плащания като BitCoin и блок веригите?

Това е много интересен въпрос, защото изглежда, че правителството в Китай разглежда дигиталната валута – не е задължително това да е Bitcoin, но те искат да увеличат употребата ѝ. Така ще могат по-лесно да наблюдават икономиката и да повишат ефективността ѝ, защото знаем, че парите в брой не са най-ефективния начин, особено в провинцията за прехвърляне на богатство между хората.

А ако погледнете други държави дори в Африка като Кения, там дигиталните валути и плащания са на високо ниво и има много иновации. 

 

Последни новини
Още от Новини