Износът на петрол от Ирак близо до рекордни нива

Той се е увеличил до 3,36 млн. барела на ден

Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

Износът на петрол от Ирак доближи рекордни нива през април, увеличавайки пренасищането на световния пазар, въпреки че антикорупционните протести заплашваха да парализират правителството на държавата членка на ОПЕК.

Доставките на петрол са се увеличили до 3,36 млн. барела на ден или 100,92 млн. барела за месец, съобщи Асим Джихад, говорител на петролното министерство, пише Bloomberg. Стойностите не включват износа на Иракски Кюрдистан. Износът скача спрямо 3,29 млн. барела на ден през март и се доближава до най-високите стойности, отчетени през ноември – 3,365 млн. барела на ден.

Доставките и производството на петрол не са засегнати от протестната буря пред парламента в Багдад, казва в съобщение Фалах Ал-Амри, председател на иракската държавна петролна организация. Правителствените сили се борят и срещу активистите на Ислямска държава, след като спадът на цените на петрола с повече от 50% през последните две години удари силно финансите на страната.

Ирак е произвеждал 4,3 млн. барела на ден през април, показват данни на Bloomberg.

Страната изгуби доста приходи, след като конфликт с полуавтономния кюрдски регион за плащанията и прекъсвания в подаването по нефтопровода до Турция удариха доставките.  

Последни новини
Още от Новини