Има ли знаци на стабилност в производствения сектор в Китай

Индексът PMI се задържа над 50 пункта за втори пореден месец

Работници в завод на OnePlus, Китай. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Работници в завод на OnePlus, Китай. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Активността в китайския производствен сектор леко се забавя през април, но официалният индекс на мениджърите по поръчките (PMI) се задържа над 50 пункта втори пореден месец, съобщи Bloomberg.

Националната статистическа служба отчита стойност на измерителя от 50,1 пункта през април. Анализаторите, анкетирани от Bloomberg, очакваха 50,3 пункта, а миналия месец нивото беше 50,2 пункта. Стабилността се дължи на възстановяването на жилищния пазар и ръста на кредитирането, посочва агенцията.

PMI индексът извън производството е 53,5 пункта спрямо 53,8 през март.

Всяка стойност над 50 пункта говори за експанзия в сектора, а под 50 пункта – за свиване.

Данните показват, че възстановяването в индустриалния сектор, инвестициите и търговията на дребно през март не е било краткотрайно явление след затишието около Китайската нова година, пише Investor.bg. Индексите подкрепят позицията за въздържане от допълнителни стимули, като така ще се избегне скок в цените на имотите и наводняване с евтини кредити на секторите, които са в свръхкапацитет.

“Това е управлявано стабилизиране”, казва Джоу Хао, икономист в Commerzbank в Сингапур. „Китайското правителство предоставя краткосрочни стимули, само когато данните са много лоши“, посочва той.

„Гъвкавостта е значително подкрепена от ръст в строителството и тежката индустрия“, казват икономистите от Bloomberg Intelligence Том Орлик и Филдинг Чен. „За пореден пътзавръщането към растеж идва чрез съживяване в кредитирането и строителството“, отбелязват те.

В Китай имаше цялостно икономическо възстановяване през март, когато корпоративните печалби скочиха, а отпускането на нови кредити, инвестициите, индустриалното производство и продажбите на дребно надминаха очакванията на икономистите.

Китайските фабрики обаче все още са изправени пред предизвикателства. Индексът на заетостта се понижава, което означава, че предприятията намаляват персонала. Подиндексите на новите вносни и износни поръчки също спадат.

Последни новини
Още от Новини