Газпром призна разходите за Южен поток за загуба

Компанията все пак ще използва част от съоръженията

Газопровод. Снимка: Vincent Mundy/Bloomberg Газопровод. Снимка: Vincent Mundy/Bloomberg

"Газпром" заяви, че разходите, направени по проекта "Южен поток" за загуба. Във финансовия отчет на компанията за 2015 година се признава обезценка на активи, свързани с нереализирания проект, на стойност 56,3 млрд. рубли (малко над 770 млн. евро), пише Investor.bg.

Досега от газовия гигант заявяваха, че голяма част от инвестициите, направени по "Южен поток", ще бъдат прехвърлени по други проекти - алтернативата "Турски поток", например, и няма да бъдат отписани. Част от закупените тръби и съоръжения за "Южен поток" ще се използват, коментира източник на вестник "Комерсант".

От компанията разчитат да използват и новоизградената компресорна станция "Анапа" на брега на Черно море.

Загубите за "Газпром" могат и да набъбнат, защото в този финансов отчет не са включени разходи за 4,4 млрд. евро, направени от проектната компания South Stream Transport. През 2015 година руският гигант изкупи дяловете на Eni, EdF и Wintershall и прекрати договора за строителството на "Южен поток".

Проектната компания обаче платила милиарди по подготовката на строителството. В допълнение и италианската Saipem, която трябваше да изгради морската част на газопровода, подаде иск в арбитражен съд за възстановяване на загубите, направени по проекта. Той е на стойност 760 млн. евро.

Според анализатори, цитирани от "Комерсант", загубите за "Газпром" не са толкова притеснителни. През 2015 година на ВР например им се е наложило да отпишат активи за 5,5 млрд. долара, Statoil - за 4,67 млрд. долара, а на OMV - за 1,5 млрд. долара. 

"Южен поток" беше прекратен от президента на Русия Владимир Путин по време на посещение в Анкара в края на 2014 година. Тогава той обяви, че "Газпром" ще работи за реализацията на газопровод по дъното на Черно море, но до турския бряг. 

Година по-късно обаче отношенията между Русия и Турция охладняха сериозно след свалянето на руския бомбардировач Су-24 от турските ВВС. Това сложи край и на редица съвместни проекти, сред които и "Турски поток". 

Русия все още не се отказва от идеята си да пренася природен газ по дъното на Черно море, заобикаляйки по този начин Украйна. Последната идея е "Посейдон", който ще пренася газ от Русия през територията на Гърция до Италия. 

Четете още: Какви са очакванията към Централната банка на Русия - Олег Кузмин, Renaissance Capital пред Bloomberg TV Bulgaria;

Последни новини
Още от Новини