ФБР няма да разкрие подробности около защитатa на iPhone

Бюрото е наело външна компания по отключване на телефона

Указателни табели към централата на Apple Inc в Купертино, Калифорния на 21/3/2016. Photographer: Michael Short/BloombergPhotographer: Michael Short/Bloomberg Указателни табели към централата на Apple Inc в Купертино, Калифорния на 21/3/2016. Photographer: Michael Short/BloombergPhotographer: Michael Short/Bloomberg

Федералното бюро за разследвания (ФБР) в САЩ обяви в сряда, че не притежава правата върху техническия метод, използван за отключването на защитите на iPhone, използван от един от стрелците в Сан Бернардино. Следователно агенцията не може да представи по-подробна информация за него, съобщава Investor.bg.

Ейми С. Хес, помощник-директор във ФБР, отговарящ за науката и технологиите, заяви, че когато бюрото е наело външната компания да отключи телефона, не е закупило правата върху самата техника.

В резултат от това ФБР “няма достатъчно техническа информация за каквато и да било слабост” в защитата на iPhone, посочва Хес.

Въпросният телефон беше собственост на Саид Фарук, който заедно със съпругата си Ташфин Малик уби 14 души и рани 22 по време на атака в Сан Бернардино миналия декември.

Въпреки че властите не разкриват коя е третата страна, която им е предоставила техниката за отключване на телефона на стрелеца, законът гласи, че ФБР може да използва отново механизма при други телефони, в случай, че има нужда от достъп до тях.

Хес твърди, че ФБР обикновено не коментира слабостите, открити в кибер продукти, но агенцията е решила да направи изявление по темата заради “извънредния характер на случая, който е от обществен интерес, както и поради факта, че ФБР вече е разкрила публично наличието на механизма”.

Изявлението на Хес потвърди информацията на източници от американското правителство, че бюрото временно е решило да не споделя как е отключен iPhone, тъй като няма права да го стори.

Последни новини
Още от Новини