Експресните доставки увеличават печалбите на Amazon

Коментар на Кори Джонсън от Bloomberg

Склада на Amazon в Хемел Хемпстед, Великобритания; Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg Склада на Amazon в Хемел Хемпстед, Великобритания; Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Кори, трябва да започнем с Amazon и невероятната печалба от 1,07$ за акция, а консенсусна прогноза беше за 57 цента, което е огромна разлика.

Да, аз също разглеждам резултатите от продажби на интернет услуги на Amazon, по-конкретно 2,566 млрд. от продажби – това е най-доброто им тримесечие в историята. Сега ще ви покажа и самите цифри на екрана - това е промяна в печалбите на годишна база от 55%. Колкото по-голям става бизнесът им, толкова по-бързо се развива, което е невероятно за наблюдаване. Това показва възможностите на облачните услуги и компаниите, които преминаха към тях и избраха Amazon.

Кори, колко значима е тази сделка за Amazon и колко значим е растежът на интернет услугите на Amazon в дългосрочен план и до колко справедлива е тази оценка?

Отново ще кажа, че просто гледаме цифри, но на консолидирана основа, това е компания с оперативна печалба от 1 млрд. долара. От тази сума, 640 млн. идват от интернет услугите на компанията. Така че ако е изненадващо, че бизнесът е по-печеливш, че оперативната печалба е добра, че печалбата от акции е по-висока, а броят на акциите остава еднакъв и ако това е изненадата, рентабилността е чудесна всичко зависи от интернет услугите. Те може и да са малка част от общата приходи на компанията, но представляват 60% от печалбата.

Колкото и важни да са тези цифри за Amazon, аз говоря за това от известно време, че според мен това е най-важният бизнес в технологичния сектор, а може би и в целия свят. Това е мястото, където компаниите напълно променят начина, по който правят бизнес и оставят Amazon да ръководи услугите и компютърните им операции в мрежата. Те преправят бизнес процесите и ги оставят на Amazon. Да, вярно е, че и Microsoft и Google и Oracle се занимават с това, но Amazon определено са лидери и това си личи по отчетите им.

Чухме много въпроси за рентабилността и маржовете, но сега, когато Amazon отбелязва печалби, дали инвеститорите ще следят маржа на печалбата и ще накажат Джеф Безос, ако не достигне до определена цел?

Мисля, че целта на Amazon винаги е била да отбележи максимално големи печалби без да се отклони от методите си, които са да имат най-ниските цени, за да имат пазарен дял. Те преминаха през множество индустриални групи, можем да посочим книгите, защото именно там започнаха Amazon. Те се справят толкова добре с това, че можем да очакваме някой ден да се завърнат на тези пазари, да вдигнат цените и да отбележат печалби. Разбира се, контра аргументът би бил – ако те вдигнат цените, няма ли потребителите да избягат оттам.

Така че според мен интернет услугите на Amazon са един таен начин за увеличаване на маржа на печалбите и те успяват да правят това по един начин, който е много непривичен за тях. Какво ще правят с тях – не можем да знаем, може би ще видим някакви признаци за в бъдеще. 

 

Последни новини
Още от Новини