Бунтовниците направиха това, което производителите не успяха

Коментар на Серена Чеонг от Bloomberg

Изоставен барел за петрол лежи в делтата на река Нигер; Photographer: George Osodi/Bloomberg Изоставен барел за петрол лежи в делтата на река Нигер; Photographer: George Osodi/Bloomberg

Поддържащите левицата партизани в Колумбия, бунтовници в Либия и бойци в Нигерия успяват там, където най-големите производители на петрол в света на успяха, като спряха разрастването на излишъка от 1.5 млн барела. 

Докато Саудитска Арабия, Русия и други основни производители не можаха да се договорят за замразяване на добива на срещата по-рано през месеца, смущенията, които варират от атаки на тръбопроводи до затваряне на нефтени полета намалиха доставките с над 800 000 барела на ден, според консултантската агенция FGE. С намаляващите печалби поради ниските цени на петрола, производителите в някои части на света срещат все по-големи трудности да продължават да доставят петрол, според Citigroup Inc.

"Факт е, че свръхпредлагането на пазара е много малко,“ според Ед Морс, ръководител на изследвания суровини в Citigroup. ”Светът е станал силно податлив на смущения в доставките в уязвими петролни страни.“

Опитът на най-големите производителки на петрол да постигнат договорка за замразяване на добива се провали, след като срещата на 17 април между членове на ОПЕК и страни извън нея в Доха, Катар завърши през споразумение. „Фокусът на срещата в Доха пропусна най-големите проблеми, които не бяха засегнати“, каза Морс, визирайки смущенията в доставките, които помогнаха за скока в цените от февруари.

Външни сили

Нигерия е пример за последствията от спиранията. Най-големият производител на петрол в Африка добива около 1,7 млн. барела на ден, което е най-ниското ниво от 2009 година насам.

Спадът е в резултат на затворения терминал за износ. Компанията, която управлява съоръжението, Royal Dutch Shell Plc каза, че то най-вероятно ще остане затворено до юни месец, след като бяха установени щети, които са причинени от външна намеса. Доставките на сорта Brass River също пострадаха поради пожар в тръбопровода.

Миналата година, доставките на сорта Brass River бяха 128,000 барела на ден през миналата година, което е около 6% от общите доставки на Нигерия, докато тези на сорта Forcados бяха 200 000 барела на ден според проучване на Bloomberg.

Притесненията, че богатата на петрол делта на река Нигер ще се върне към насилието, което видяхме през последното десетилетие, преди да бъде постигнато споразумение за мир през 2009 се увеличават. Кампанията за справяне с корупцията и програма за амнистия на бивши бунтовници, подета от новоизбраното правителство не постигна очакваните резултати, и атаките над енергийните съоръжения в региона се увеличават.

Въоръжена милиция 

Подобни проблеми се разразяват и в Либия, страната с най-големи петролни запаси в Африка след бунта, който сложи край на управлението на Муамар Кадафи през 2011. Страната отново е разделена на самоуправляващи се региони и множество въоръжени групи се борят за контрол над петролните полета и свързаните с тях съоръжения. Три от петролните пристанища на страната са затворени от повече от година.

Либия произвеждаше 1,6 млн барела на ден преди бунта от 2011. Сега те са най-малкия производител от ОПЕК, като доставиха 330,000 барела на ден през март, според данни на Bloomberg.

Arabian Gulf Oil Co., подразделение на National Oil Corp., наричана още Agoco, намали добива до 130,000 барела на ден от 230,000 барела, поради липса на складово пространство на порт Hariga, каза говорител на компанията на 27 април.

„Либия и Нигерия са неизвестни, ситуацията там се развива и те винаги ще бъдат непредвидими“, каза Джон Дрискол, главен стратег в JTD Energy Services Pte, който търгува с петрол от над 30 години. „Не можем да ги пренебрегнем от фундаментална гледна точка, защото тези смущения, стачки, саботажи и експлозии предизвикват спиранията. Тя трябва да бъдат взети предвид от пазарите.“

 

Цената на сорта Брент, бенчмаркът за повече от половината световен петрол също показва влиянието от тези спирания. Товарите за незабавна доставка поскъпнаха с 34 цента на барел от по-късни доставки при пазарна структура наречена обратна тенденция, която обикновено показва спад на доставките. Краткосрочните контракти бяха намалени по-рано през тази година.

Смущенията в доставките не са само в Африка.

Атаки на марксистки бойци прекъснаха и доставките от Колумбия, където добивът спадна до 916,000 млн. барела на ден през март, спад от 8% от декемврийските нива. Дневния износ на петрол на страната спадна с 14% от предходния месец до около 622,000 барела през март според данни на Bloomberg.

Правителството на страната води мирни преговори с Колумбийските революционни въоръжени сили от 2012 и миналия месец каза, че ще започне преговори и с по-малката Национална освободителна армия. И двете групировки са във война с държавата от 1960-те.

Лесна цел

„Наземните тръбопроводи и съоръжения в отдалечени райони правят част от инфраструктурата трудна за обезопасяване и защита от атаки, имайки предвид историята на граждански размирици в някои от тези страни“, каза Тушар Тарун Бансал, старши консултант в Сингапур за FGE. “Ако наблизо минава тръбопровод, това е лесна цел.”

Междувременно, доставките от Ирак също бяха засегнати, като европейските находища в Северно море се подготвят за затваряне поради поддръжка, а спада в енергийната индустрия се отрази на сондажите в страни като САЩ и Венецуела. Международната енергийна агенция изчислява, че пренасищането с петрол ще спадне с 87% до 200,000 барела на ден през втората част на 2016, след като производството от страни извън ОПЕК спадна до най-ниското си ниво от над 25 години.

„Това, което непланираните прекъсвания направиха е да създадат ограничения в предлагането, които трябваше да изтрият излишъците“, каза Питър Лий, анализатор от BMI Research. Замразяването на добива може „да има известен ефект върху настроенията на пазара в краткосрочен план, но това, което движи цените в дългосрочен план ще бъде това, което ще се случи с действителното предлагане.“

 

 

Последни новини
Още от Новини