Възходът на дигиталния маркетинг в Азия

Коментар на Кевин Хуанг, съосновател на Pixels

Жена използва мобилния си телефон пред реклама на Swatch в Хонконг, Китай; Photographer: Billy H.C. Kwok/Bloomberg Жена използва мобилния си телефон пред реклама на Swatch в Хонконг, Китай; Photographer: Billy H.C. Kwok/Bloomberg

Кевин, разкажете ни малко повече – дигиталните реклами определено са много важни, но има толкова много други аспекти в дигиталната реклама, нали?

Точно така, дигиталната реклама има много различни вариации и възможности. В основата стоят дисплей рекламата, мобилната и видео реклама и рекламата при търсене, както и тези в социалните мрежи. Всяко едно от тези разклонения има много различни и видове и хората, които се занимават с реклама започнаха да обръщат внимание, особено в Азия.

В миналото, Азия винаги е изоставала от Запада по отношение на възприемането в сферата на рекламите. През последните 2 години обаче, виждаме нещо съвсем различно на пазарите – всички казват: трябва да отидем там, където са потребителите, ако те са на мобилните си телефони, трябва да достигнем до тях чрез тях.

Това е нещо, за което често говорим в това предаване, че Азия е много напред по отношение на проникването на мобилни телефони, или може би трябва да кажа дигитална реклама на мобилни и умни телефони.

Така е, често виждаме разлика във времето между възприемането от рекламодателите и възприемането от потребителите. Докато повечето пазари в Азия имат над 200% проникване на мобилни телефони и 90% на смартфони, рекламодателите често възприемат подход на изчакване – дали това е тенденция или ще остане за дълго време. Винаги сме имали така наречените тестови периоди, но започваме да правим сериозни инвестиции и в дигиталния пазар като цяло. Истинският катализатор на растежа в дигиталния маркетинг е през мобилните телефони и онлайн видеата.

Добре, разкажете ни малко и за контекстуални реклами – какво са те и как работят.

Това е начин за автоматизиране на покупките на реклами и наслагване на информация, за да разберем от какво се интересуват потребителите. Идеята е, че колкото по-съвместима е рекламата за потребителя, толкова по-вероятно е той да реагира на нея.

Например – можем да разберем кой потребител се интересува от пътувания, защото сме видели с пецифични тенденции или поведение в миналото, докато той е търсил хотели или е правил планове за пътуване чрез използване на дигитален маркетинг.

Така можем да отидем при рекламодателите и да кажем: имаме тези данни, които ни казва, че е възможно този потребител да прави планове за пътуване през следващите 30 дни.

Имате ли действителен пример за това и как работи?

Да, разбира се. Работим с много различни клиенти в много сектори, но пътуванията са една от тези категории. Така че клиентите ни искат да знаят кой пътува както с кратки, така и с по-дълги полети. Знаем, че има определен период от време между правенето на планове и правенето на резервация онлайн.

След събирането на тези данни, можем да отидем при клиентите си и да им кажем: имаме определен брой хора, които са показали интерес в пътуванията и можем да им продадем рекламно пространство поради това поведение на потребителите.

При тези реклами ключовата дума винаги е съвместимост, нали? Или поне това е на теория, за да бъде една кампания успешна.

Да, така е. Рекламите са реклами, когато не са съвместими с определен тип потребители. А когато е близка с това, което търся – става информация. Като индустрия, нашата цел е да направим рекламите колкото се може по-съвместими и по-малко досадни и контекстуалните реклами ни доближават до една стъпка по-близо до това.

 

Последни новини
Още от Новини