Промишленото производство в Япония с ръст от 3,6% през март

Коментар на Шери Ан, Bloomberg

Снимка: Noriko Hayashi/Bloomberg Снимка: Noriko Hayashi/Bloomberg

Шери Ан коментира последните данни за промишленото производство и търговията на дребно в Япония в предаването First Up по Bloomberg TV.  

Нека да погледнем данните за промишленото производство в Япония. На месечна база е отчетен ръст от 3,6% през март. Данните надминаха очакванията на икономистите, които прогнозираха ръст от 2,8%, след като през февруари промишленото производство записа спад от над 5%. На годишна база също бива отчетен ръст от 0,1%, докато очакванията на икономистите бяха за спад от 1,6%. Тук също наблюдаваме обръщане на посоката и ръст след отчетения спад от 1,2% през февруари. В този смисъл можем да кажем, че данните за промишленото производство надминаха очакванията.

Да погледнем също така данните за търговията на дребно. На годишна база е отчетен спад от 1,1%. Понижението е малко под очакванията на икономистите, които прогнозираха спад от 1,4% през март. Въпреки това имаме леко обръщане на посоката спрямо февруари, когато данните за търговията на дребно показаха повишение. На годишна база търговията на дребно записва спад от 1,1% и ръст от 1,4% на месечна база, с което също не се оправдаха прогнозите на икономистите, които очакваха ръст от 0,5%.

Виждаме лек контраст с данните за потреблението на домакинствата, които показват спад от над 5% през март. Наблюдаваме смесени данни днес в очакване на решението на гуверньора на Японската централна банка. Ако вземем предвид също така, че БВП се свива през последното тримесечие, всички тези данни могат да повлияят на решението относно паричната политика на Японската централна банка. Според проучване на Bloomberg малко по-голяма част от икономистите очакват BoJ да анонсира допълнителни стимули. Японската икономика се опитва да се възстанови от дълго време. Виждаме забавяне на износа заради по-слабото търсене от страна на Китай. Засега изглежда, че промишленото производство се възстановява, след като записва ръст от над 3%. Разбира се, това показват предварителните данни за март, след като по-рано през февруари беше отчетен спад от над 5%. 

 

Последни новини
Още от Новини