Молбите за помощи при безработица в САЩ остават близо до 40-годишно дъно

Новите заявления за помощи се покачват с 9 000 до 257 000

Снимка: Laura Buckman/Bloomberg Снимка: Laura Buckman/Bloomberg

Молбите за помощи при безработица в САЩ остават близо до най-ниското си ниво от четири десетилетия насам, показвайки, че трудовият пазар в САЩ остава най-добре представящият се сегмент от американската икономика, пише Bloomberg.

Новите заявления за помощи при безработица нарастват със 9 000 до 257 000 в седмица до 23 април, показват данните на Министерство на труда.

Ниското ниво на съкращаване на работни места е индикация, че компаниите остават оптимистични по отношение на потребителското търсене.

„Смятаме, че пазарът на труда се представя добре“, коментира Сара Хаус, икономист в Wells Fargo Securities LLC в Шарлът, Северна Каролина. „Бизнесът се представя добре на фона на състоянието, в което се намира американската икономика, така че компаниите не обмислят да предприемат съкращения на персонала“.

Икономистите, анкетирани от Bloomberg, очакваха седмичните заявления за безработица да достигнат 259 000. 

Американската икономика нараства с най-бавен темп през последните 2 години, след като американските граждани намалиха потреблението си и компаниите „затегнаха коланите“ в отговор на забавянето на световната икономика и спада на цените на петрола.

Последни новини
Още от Новини