Кой е новият гуверньор на Малайзийската централна банка

Коментар на Хаслинда Амин, Bloomberg

Мухамад Ибрахим, новият гуверньор на Малайзийската централна банка. Снимка: Goh Seng Chong/Bloomberg News Мухамад Ибрахим, новият гуверньор на Малайзийската централна банка. Снимка: Goh Seng Chong/Bloomberg News

Малайзийската централна банка е една от централните банки, които през тази година ще имат нов гуверньор. Кой застава начело на институцията и как го приеха пазарите? Хаслинда Амин от Bloomberg коментира темата.

Говорехме за гуверньора на Малайзийската централна банка, кой ще замени стария и сега вече имаме име.

Да и пазарите реагираха много положително. Рингитът поскъпна, а пазарът на акции изтри загубите. Пазарите дълго време се опитваха да разберат кой ще застане начело на Малайзийската централна банка и сега знаят, че става въпрос за човек от институцията, което винаги е добре.  Той е ветеран с 30-годишен опит, който е контролирал всички дейности на централната банка, като валутните резерви, банковите регулации и застраховките. Можем да кажем, че Малайзийската централна банка е в доста добри ръце що се отнася до опита на новия гуверньор. Пазарът беше облекчен от новината и той показа, че е готов да продължи с настоящия курс на политиката, така че може да очаквате да няма промяна в тази насока. Той обаче трябва да замени не кой да е. Да обърнем поглед към Зети. Зети поддържаше много независима парична политика и успя да увеличи доверието към Малайзийската централна банка. Не забравяйте, че Зети застана начело на паричната институция, когато Малайзия имаше сериозни проблеми с рингита. Тя фиксира валутния му курс, МВФ постави под върпос решението ѝ, но сега казва, че решението е било правилно. Така че Мухамед Ибрахим наследява много успешен централен банкер.

Пред него обаче има много предизвикателства. Какво ще направи той в това отношение?

Наистина е така. Говорихме за забавящата се икономика. Тя трябва да нарасне с 4%-4,5% спрямо 5%, постигнати преди това. Има много какво да се направи по отношение на паричната политика. Не трябва да забравяме и резервите. Рингитът се срина с около 20% през миналата година около скандала с 1MDB и отлива на капитали от развиващите се пазари. Малайзийската централна банка използва много резерви, за да повиши стойността на валутата. През тази година рингитът поскъпна с около 9%, което не изтрива напълно спада му от 20%. Така че има много предизвикателства и растежът определено е едно от тях.

Чувствам, че има недоволство и това е възможност да допринеса към мисията като цяло. Много е важно да поддържаме стабилността на финансовата система и икономиката ни, каза новият гуверньор Ибрахим.

 

Последни новини
Още от Новини