Девет компании с интерес към газопровода Гърция-България

Ай Си Джи Би обявява приключването на фазата на изразяване на интерес от пазарния тест

Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Дружеството, което отговаря за реализирането на газопровода Гърция-България (IGB) - „Ай Си Джи Би“ АД, е получило девет необвързващи заявления за интерес, съобщиха от компанията. 

Заявленията са за общ капацитет от приблизително 4,3 млрд. куб. м/година за газопреносни услуги при прав поток от Гърция за България и приблизително 1 млрд. куб. м/година за газопреносни услуги при реверсивен поток от България за Гърция, предава Investor.bg 

„Ай Си Джи Би“ обявява приключването на фазата на изразяване на интерес от пазарния тест, провеждан с цел предварително ангажиране на капацитет от газопровода. Фазата стартира на 14 декември 2015. 

„Задоволителният резултат от фаза „ Изразяване на интерес“ е успешна стъпка за „Ай Си Джи Би“ и по-нататъшното развитие на проекта IGB, като част от очакваната еволюция на българския, югоизточния и централноевропейския газов пазар към алтернативни източници и коридори за доставка на газ, осигурени чрез предоставянето на газопреносни услуги във вертикална посока от Южния газов коридор“, коментират в съобщението Теодора Георгиева и Константинос Караянакос, изпълнителни директори на дружеството.

„Наличието на преносен капацитет в IGB също така ще осигури надежден коридор за внос на втечнен природен газ (LNG) от региона, чрез съществуващите и планирани нови LNG регазификационни капацитети в Гърция“, посочват още те.

В началото на месеца гръцкият вестник "Катимерини" съобщи, че шест компании са проявили интерес за участие за свободния капацитет на газопровода, като цитира енергийния министър Теменужка Петкова. Според изданието те са гръцката DEPA, "Булгаргаз", италианската Edison, Socar от Азербайджан, Gastrade, част от гръцката Kopelouzos Group и американската Nobel.

Пазарният тест ще влезе във втора обвързваща фаза – „Фаза на офериране“ след получаване на указания и одобрение от националните регулаторни органи на България и Гърция. Фазата на офериране ще осигури процедура, при която ще се потвърди какво ще бъде нивото на реалния ангажиран капацитет въз основа на сключени договори, се посочва в съобщението.

Проектът за новият интерконектор е съвместен - между Българския енергиен холдинг (БЕХ) и гръцко-италианския холдинг между DEPA и Poseidon. Окончателното инвестиционно решение за него беше взето в началото на декември 2015.

Месец след това „Ай Си Джи Би“ започна пазарен тест, с който прикани заинтересовани компании да подадат необвързващи оферти за свободните капацитети на връзката. Наложи се обаче крайният срок да бъде удължен, защото първоначално нямаше заявки.

Последни новини
Още от Новини