Американската икономика с най-слаб ръст от 2 години

Спадът в инвестициите тегли икономиката на САЩ надолу

Пазар на храни на едро в САЩ. Снимка: John Taggart/Bloomberg Пазар на храни на едро в САЩ. Снимка: John Taggart/Bloomberg

Най-голямата икономика в света – американската – отбеляза най-слаб ръст през първото тримесечие на 2016 от две години насам. Слабите данни за икономическия ръст на САЩ в началото на 2016 бяха очаквани, но все пак прочитът на данните е под прогнозите на икономистите, които очакваха експанзия от 0,7%.

Спадът в инвестициите от 5,9%, който е най-сериозният от 7 години насам, е сред основните фактори за слабите данни. Потреблението макар и малко над очакваното не успява да задвижи по-сериозно американската икономика. През първото тримесечие на 2016 ръстът в потреблението достига 1,9% спрямо 2,4% през последните 3 месеца на 2015.

Ако премахнем непродадените стоки или т. нар. материални запаси и търговията – двата най-волатилни компонента на БВП – ръстът на американската икономика достига 1,2%, което е най-слабо представяне по този показател от третото тримесечие на 2012 насам.

Правителствените разходи растат с 1,2%, но като цяло това е поредно слабо първо тримесечие на годината за американската икономика. Очаква се подобряване на икономическия резултат на страната през следващите тримесечия.

 

Последни новини
Още от Новини