Защо Майкъл Джордан заведе дело срещу китайска компания

Бившата мегазвезда от НБА очаква решение на Китайския върховен съдилищата

Майкъл Джордан съди китайската компания за спортни стоки Qiaodan за това, че неправомерно използва името му с цел продажби. Кога да очакваме решението на съда и за какво става въпрос. Стивън Енгъл от Bloomberg коментира темата.

Делото е заплетено. Първо Майкъл Джордан заведе дело срещу компанията Qiaodan и загуби на по-ниските съдебни инстанции. Обикновено в миналото съдилищата в Китай са действали малко неясно около дела, заведени срещу търговски марки. Разбира се, опитват се да изчистят законите си в тази насока, но в миналото права е била компанията, която регистрира името си първа, както Qiaodan направи.

Това е компания, основана през 1984 и след това е регистрирано името Qiaodan, което в общи линии представлява транслитерация на китайски на името Джордан. Направиха го преди малко повече от 10 години. Не само че използваха името, а и лого, което е изключително подобно на емблематичното лого на Майкъл Джордан, което Nike използва и на което той скача за забивка. Компанията дори използва екипа с номер 23, номерът, с който Майкъл Джордан играеше в Чикаго Булс. Използвали са номер 23, за да продават продуктите си.

Джордан загуби първото дело през 2012, но след това обжалва и това дело ще се разгледа от Върховния съд, като процесът започна вчера (26 април б.р.). И това е най-големият проблем, защото има аргументи и от двете страни. Процедурата по обжалването започна вчера и можем да очакваме решение на съда в рамките на дни, защото обикновено го правят няколко до дни след изслушването. Джордан твърди, че авторските му права са били нарушени в Китай. Китайската компания обаче казва, че е била първа и че върви нагоре, докато Джордан върви надолу. Ще видим какво ще се случи.

 

Последни новини
Още от Новини