Предизвикателствата пред Twitter

Виктор Антъни, анализатор Axiom Capital Mgmt

Застоят в ръста на потребителите на Twitter. Снимка: Bloomberg Застоят в ръста на потребителите на Twitter. Снимка: Bloomberg

Опитът на главния изпълнителен директор на Twitter Джак Дорси да постигне обрат в компанията понесе пореден удар в сряда, 28 април 2016. Резултатите на компанията за първото тримесечие показаха по-ниска от очакваната печалба от реклама.

Twitter добави 5 млн. потребители до общо 310 млн., но не успя да привлече реклама от Facebook и Google.

Какво направи Twitter в последната година, за да се хареса повече на аудиторията:

  • - Смени Дик Костоло на поста главен изпълнителен директор със съоснователя Джак Дорси;
  • - Пусна moments - таб от избрани туитове, управлявани от компанията и целящи да привлекат нови потребители;
  • - Пусна ТВ реклама;
  • - Подобри инструментите за докладване на злоупотреби;
  • - Започна за сортира туитовете на таймлинията по качество, вместо хронологично;
  • - Смени favorites с likes;
  • - Добави анкети;
  • - Интегрира Periscope.

Виктор Антъни, анализатор Axiom Capital Mgmt анализира заедно с Кори Джонсън и Емили Чен от Bloomberg West предизвикателствата пред Twitter през 2016.

 

Джак Дорси е начело на Twitter само от 6м..

Кори Джонсън: ..Но е в борда на компанията от векове.

Новината за обрат е позитивна. Спадът на потребителите през последното тримесечие бе ужасно тревожно, особено в САЩ. Те префединираха потребителите и метриката се промени през това тримесечие. Сега изчисляват по нов начин активните си месечни потребители.

Смятам, че от спадът от 307 млн. през септември на 305 млн. през декември на броя на потребители, след което ръстът до 310 млн. през март 2016 е позитивно.

5 милиона нови юзъри за тримесечие е чудесно, успяха с новата метрика.

Те искат повече потребители и повече печалба от юзър.

Интересни са и данните им за развойна дейност - те доста се понижават за тримесечието. Обикновено растат всеки път, но сега има голям спад. Интересно какво си мислят и колко дълъг си представят пътя пред себе си.

 

Да, затягат коланите, може би. Като говорим за ръст на потребителите, нямаше големи тревоги за печалбата. Сега обаче борбата за увеличаване на клиентската база засяга ли печалбата им на фона на слабата прогноза?

Виктор Антъни: Twitter определено отбелязват напредък. Позитивното е, че броят на потребителите подобриха очакванията. Имаше някои съмнения, че ще намалеят.

Това е позитивно.

Те частично решиха един проблем, но ни дадоха друг, но се появи друг.

Приходите от реклама на големите брандове отстъпва в първото тримесечие, затова пропуснаха целта. Така върви и в сегашното тримесечие. Затова и насоките им са понижени.

Това е друг проблем - изглежда специфичен за компанията, не за индустрията. Те казаха, че бранд рекламата се оттегля от един от традиционните инструменти - промотираните туитове.

Насочва се към повече видео.

Това ще им се отрази на печалбата.

Затова и прогнозата, която дадоха се понижи значително, под очакванията.

Един проблем е решен, но се вижда следващият.

Като имам предвид коментара им те може да го решат във втората половина на годината.

Имат очаквания през второто полугодие за приходи от големи събития като Олимпийските игри и NFL, както и от изборите в САЩ.

Така че акциите им ще бъдат в наказателната секция още известно време. Проблемите вървят един след друг. Докато не си решат втория проблем през второто полугодие очаквам акциите им да останат на нивото от 15-18.

 

Кори Джонсън: Интересно е как се оформя политическата кампания. Ако не е Тръмп срещу Клинтън, има спекулации, че републиканците ще похарчат доста по-малко за традиционна реклама.

Вероятно ползата за телевизиите и Twitter няма да я има, ако не се стигне до двубой Тръмп-Клинтън. Това е друга форма на риск в този модел на Twitter за календарната 2016.

Какво мислите за Periscope? Те говорят за около 200 млн. излъчвания. Идеята май е трансформационна, но определено е далеч от целта.

Имаме Facebook live, Snapchat video и много конкуренция от все по-големи играчи.

 

Виктор Антъни:  Periscope е чудесен продукт. Определено е в полпозиция.

Facebook оказва известен натиск над тренда за растеж, защото забелязах как някои потребители на Periscope се пренасочиха към Facebook.

Трябва да реагират по-бързо в интеграцията на Persicope по-дълбоко в основата на платформата.

Последни новини
Още от Новини