Най-силното тримесечие за пазара на бизнес имоти от 7 години

Активността на инвеститорите се повишава във всички сегменти от пазара

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Пазарът на бизнес имоти в България е отбелязал най-силното си първо тримесечие от 7 години, отчитат от консултантската компания Forton, стратегически партньор на Cushman & Wakefield за България и Македония.

Статистиката на компанията показва, че обемът на инвестициите в бизнес имоти за периода януари-март достига 92 млн. евро. Подобна активност за последно е регистрирана в началото на 2008 г., когато обемът на инвестициите в бизнес имоти достига 285 млн. евро, пише Investor.bg.

Сега пазарът е далеч от тези стойности и по-скоро се връща към нормалния си ритъм след годините на слаб интерес и ограничен брой сделки, посочват от компанията.

Активността на инвеститорите се повишава във всички сегменти от пазара през първото тримесечие, коментира Явор Костов, мениджър „Капиталови пазари“ в компанията. “Интересът към парцелите остава силен, като едновременно с това растат и сделките с доходоносни активи. Добър знак е, че чужди инвеститори, които вече са на българския пазар разширяват дейността си с нови сделки и търсят още възможности“, допълва той.

Активност на инвеститорите

Според Костов българският пазар е интересен за инвеститори, които вече присъстват в региона или на местния пазар и се стремят да диверсифицират портфейлите си.

Като цяло купувачите имат реалистична оценка за пазара и се насочват към имоти с потенциал за развитие. Строителството на жилищни, индустриални и офисни проекти също тече с високи обороти и поддържа активността на пазара на парцели.

Сред по-значимите сделки през тримесечието бяха придобиването на Mall Plovdiv от досегашния съдружник в проекта Avestus Capital Partners, покупката на Sofia Airport Center от фонда Revetas Capital, както и сделката за Ритейл парк Пловдив с „Баумакс България“.

Индустриални имоти

При индустриалните площи се наблюдава лек ръст на свободните площи до 3% от общия обем на предлагането заради завършването на няколко логистични проекта. На пазара са излезли още 31 хил. кв.м площи под наем, отчитат от компанията.

Въпреки ръста обаче нивата на незаетост остават в здравословни граници. Липсата на свободни качествени площи в съществуващите обекти е предпоставка новите проекти сравнително бързо да бъдат усвоени от наемния пазар.

Слабо звено в преговорите остава продължителността на договорите, доколкото собствениците търсят дългосрочни ангажименти, а наемателите не са склонни на такива.

„Като цяло, стабилизирането на обемите в търговията на дребно и логистиката се усеща и при индустриалните имоти, където търсенето на площи за складиране и обработка на товари остава стабилно. В София предлагането на модерни логистични площи е ограничено и това даде импулс за лек ръст на наемните цени през последните тримесечия“, обобщи Владимир Гюрджиев, мениджър „Индустриални имоти и развитие на парцели“ в компанията.

Заради дисбалансите на пазара наемите на първокласните площи са продължили да се повишават през първото тримесечие на годината и вече достигат до средно 4,2 евро за кв.м. Ръстът достига 3 на сто спрямо предходното тримесечие, а на годишна база е 12 на сто.

Благодарение на продължаващите инвестиции от страна на производители на автомобилни компоненти и на дружества от леката промишленост интересът към производствените площи също остава висок. През първото тримесечие на годината най-активно развитие се усети в „Тракия – икономическа зона“ около Пловдив, където бяха открити нови производствени и логистични площи на Sensata Technologies, Liebherr и други компании. В района на София индустриалната зона в Божурище също привлече значими инвестиции през периода.

Търговски площи

Заради липсата на мащабни нови проекти наемателите се концентрират върху съществуващите. През първото тримесечие единственото по-значимо завършване беше това на комплекса San Stefano Plaza в центъра на София, който включва 7 хил. кв. м търговска част.

Очакванията са в големите градове делът на обособени търговски зони, част от големи мултифункционални комплекси, да расте. В същото време завършените през последните години мащабни търговски центрове наситиха пазара и започване на нови проекти в този сегмент не се очаква, посочват от компанията.

Строителство тече единствено в Пловдив, където в процес на завършване е Markovo Tepe Mall, а Galeria Plovdiv беше затворен за цялостно преустройство.

Продължава и преструктурирането на City Center Sofia, който през есента ще бъде представен под името Park Center.

Стабилизирането на пазара се отразява и на наемите. Нивата за първокласни площи в моловете в София отбелязват лек ръст и през първото тримесечие достигат средно 28 евро за кв. м. На главните търговски улици в столицата наемите остават стабилни на 46 евро за кв. м.

 

Последни новини
Още от Новини