Британската икономика се забавя до 0,4%

Обединеното кралство отчита ръст от 0,4% през първото тримесечие на годината

Снимка: Jason Alden/Bloomberg Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Икономическият ръст в Обединеното кралство се забавя до 0,4% на тримесечна база през първите три месеца на годината, съобщи WBPonline, позовавайки се на Националната статистическа служба. Ръстът на БВП през октомври – декември беше 0,6 на сто. 

Повишението съвпада с това през третото тримесечие на миналата година, което беше най-ниското от края на 2012, предава Investor.bg

Великобритания се готви за референдум за еврочленството на 23 юни и несигурността преди вота вече натежава на икономическата активност. Освен това забавянето на икономиката в Китай, евтините суровини и волатилността на финансовите пазари влошават очакванията за глобалната икономическа експанзия.

„Днешните данни подсказват, че растежът се е забавил в сравнение с темпа в средата на миналата година“, казва Джо Грайс, главен икономист в Националната статистическа служба. 

На годишна база британската икономика расте с 2,1% през първото тримесечие, което е над очакванията за повишение от 2 на сто, както и на същото ниво като предходния период.

„Добра новина е, че британската икономика продължава да расте, но има предупреждения, че заплахата страната да напусне ЕС натежава на икономиката“, каза министърът на финансите Джордж Озбърн в изявление след публикуването на данните.

Това е първото четене на данните за икономическия ръст и се базира на по-малко от половината данни, от които се правят изчисленията.

Безспорният двигател на ръста на икономиката за пореден път се услугите, които съставляват 78% от БВП и растат с 0,6% през първото тримесечие. Индустриалното производство и строителството се понижават съответно с 0,4 и 0,9%.

Статистическата служба публикува и проучване за очаквания месечен ръст през март и в трите сектора. Данните показват, че индустриалното производство отскача рязко с 1,9%, а строителството се свива с 4,4%. При услугите има ръст от 0,2 на сто. Това изследване се базира на прогнози и ранните отговори в бизнес проучването на службата за март. Официалните данни ще бъдат публикувани следващия месец.

В последно време има сигнали, че британската икономика, задвижвана от потреблението, изглежда губи инерция. Продажбите на дребно отчетоха през март най-рязкото си понижение от над две години, като очевидно потребителите са станали по-предпазливи предвид несигурността за бъдещето на страната в ЕС. Безработицата също нарасна за пръв път от седем месеца, припомня WBPonline.

Последни новини
Още от Новини