Водещи компании обединяват усилия за въвеждането на автономните автомобили

Сред тях са Google, Ford Motor и Uber Technologies

Служител на Mitsubishi Electric Corp. показва самоуправляващ се автомобил на компанията. Снимка: Buddhika Weerasinghe/Bloomberg Служител на Mitsubishi Electric Corp. показва самоуправляващ се автомобил на компанията. Снимка: Buddhika Weerasinghe/Bloomberg

Няколко компании, сред които Google, Ford Motor Co. и Uber Technologies Inc., ще обединят усилия по въпросите за регулациите за безопасност при автономните автомобили с цел те по-бързо да навлязат на американските пътища.

Групата, към която се присъединяват още Volvo Cars и Lyft Inc., има за цел да работи със законодателя, регулаторите и обществото, за да „реализира на практика безопасността и обществените ползи от използването на самоуправляващи се превозни средства“, предава Bloomberg, цитирайки съобщение от групата.

Около 1,3 млн. души умират в пътни инциденти всяка година, като голяма част от тях са млади хора, посочват от Uber. “Автономните автомобили ще помогнат за спасяването на милиони животи”.

Те ще направят американските пътища по-безопасни и ще ограничат задръстванията, смятат от групата. Компаниите обаче се обединяват около схващането, че е необходим „набор от ясни федерални стандарти“, който да улесни достигането на превозните средства до пазара. Една от първите задачи на групата ще е да работи съвместно с гражданските организации, общините и бизнеса, за да постигне заложената цел, се казва още в съобщението.

„Напълно автономните автомобили ще помогнат на хората да пътуват по-сигурно и ефективно и ще повиши мобилността на онези, които в момента не могат да шофират.“, посочват от Ford в отделно съобщение.

Дейвид Стрикланд, бивш представител на Националното управление за пътна безопасност, ще е съветник и говорител на групата.

„Рано или късно светът ще се промени към такъв, в който автономните превозни средства са основен начин за транспорт.“, казва Тагарт Матисън, продуктов директор на Lyft. 

Последни новини
Още от Новини