Саудитска Арабия се подготвя за живот след петрола

Коментар на Джулиет Сали от Bloomberg

Photographer: Victor J. Blue/Bloomberg Photographer: Victor J. Blue/Bloomberg

Нека започнем с плановете за продажба на Aramco.

Да, това може да се превърне в най-голямото публично предлагане в историята, Енджи - повече от 2 трлн. долара. Тази сутрин имахме една статистика на Bloomberg терминала, според която тази сума е достатъчна да купи 4 от най-големите компании в САЩ и въпреки това ще ви останат пари. Това са Apple, Alphabet, Microsoft Berkshire Hathaway, които могат да бъдат купени с печалбите от това предлагане.

Вчера принцът каза, че те очакват отделянето си от зависимостта от петрола. Планът им е да продадат под 5% от саудитската Aramco в това предлагане и да я превърнат в публичен холдинг и различните отдели могат да бъдат продадени на по-късен етап.

Според Dogma Capital 2 трлн. долара е много ниска оценка, защото е направена при цена на петрола от 10 долара за барел, а в момента знаем, че той е почти 4 пъти по-скъп.

Всичко това се прави, за да се намали зависимостта от най-големия актив на страната. Заместник-престолонаследникът каза, че очаква до 2020 година, Сасудитска Арабия да може да живее без петрол.

Всички ние в Саудитска Арабия развихме нездраво пристрастяване към петрола и това е опасно, защото забави развитието в много сектори през изминалите години.

Без съмнение пазарите са нетърпеливи, защото може би там ще отидат част от парите, докато страната диверсифицира стопанството си да не е свързано само с петрола, какви са планове им?

Да, мисля че затова видяхме този скок при акциите, защото хората са щастливи, че ще има повече правителствени разходи. Те наистина се опитват да се справят с прахосването на средства. Част от това ще бъде преструктурирането на армията. Заместник-престолонаследникът каза, че е бил в една от военните бази на страната и е видял мрамор, бил е в американска база и е видял тръби, излизащи от тавана.

Накратко казано, страната харчи прекалено много пари за армията. Бюджетът им за тази година е 57 млрд. долара, а разходите за миналата - 46 млрд долара.

Още едно нещо, което ще направят е намаляването на субсидиите. Мигрантите ще могат да притежават зема в Саудитска Арабия и искат да намалят безработицата, като се надяват повече саудитци да излязат на пазара на труда.

Заместник-престолонаследникът каза, че страната им много минни залежи, които дори не докосват. Те притежават 6% от световните залежи на уран, а в момента добиват от около 3-5% от тях.

Видяхме една графика за скока в индекса на петролните акции, вчера, той беше нагоре с 2,5%, а сега достигна 7 седмичен връх.

Така че наистина можем да кажем, че инвеститорите в Саудитска Арабия приветстват плановете да получават 100 млрд долара годишно от приходи извън петрола до 2030.

[video]

 

Последни новини
Още от Новини