Randstad вижда подобряване на ситуацията в Европа

Робърт Ян Ван Де Краатс, гл. финансов директор Randstad

Изложение Кариери в Сан Франциско. hotographer: David Paul Morris/Bloomberg Изложение Кариери в Сан Франциско. hotographer: David Paul Morris/Bloomberg

Главният финансов директор на Randstad Робърт Ян Ван Де Краатс коментира трудовия пазар в Европа и къде има ръст, перспективите за повишаване на заплатите в САЩ и плановете на компанията за растеж. Интервю за Анна Едуардс от Bloomberg Лондон на 26 април 2016.

 

Да говорим за съобщението от сутринта на 26 април - подобрените условия в Европа. Колко се подобряват, според вас? Какви за доказателствата за това?

Тримесечието беше много добро. Този път Европа започна да се променя. Виждаме Франция и Германия се справят сравнително добре.

Франция - с 9%, Германия - с 6%.

И двете страни започнаха да растат след 8 тримесечия или много нисък, или негативен ръст.

Според секторите - производството силно подкрепя този растеж.

Във Франция - строителството също продължава да предоставя добри възможности.

 

Интересно, защото в първото тримесечие много хора се тревожеха за глобална рецесия в производството. Значи, вие не я виждате в Европа. Смятате ли, че ЕЦБ трябва да направи повече QE - това все още е гореща тема тук. Дали трябва да стимулират още европейската икономика или това вече е направено?

Не съм сигурен дали ще ни даде допълнителна помощ. Много е сложно. В нашата компания сме решили, че икономическите прогнози са почти невъзможни. В резултат на това компанията ни е много гъвкава и се адаптира към всякакви обстоятелства на местния пазар, където работим. Защото чувстваме, че ситуацията е много несигурна.

Ако сравните последните 10 тримесечия, в които имаше нисък, едноцифрен ръст до максимум 6-7%, много атипично е за всякакви цикли.

Така че сме в голяма степен на тъмно в това отношение.

 

Какво ще ни кажете за резултатите на американския ви бизнес и какво виждате на трудовия пазар в САЩ? Разбира се, нивото на безработица е много ниско. Има голямо внимание, насочено към заплатите. Какво устойчиво повишение на заплатите виждаме в САЩ?

Виждаме ръстът в САЩ да продължава в ниските нива. Виждаме сектора на производство в САЩ, който продължава да дава ръст. Транспортът, логистиката - също.

Това се съчетава с лека инфлация, в малките, едноцифрени нива, но продължава от няколко тримесечия.

Като първи индикации за второто тримесечие виждаме ръстът да продължава.

Повече е в сектора на администрацията - сини якички, офис служители, както и в професионалния сегмент.

 

Нека ви питам още веднъж за вашата стратегия за сливания и придобивания. Знам, че вашият директор Жак Ван Ден Брук каза пред местната преса, че Randstad иска да расте чрез придобивания. Какво според вас искате да купувате и какъв е графикът?

Имаме план с няколко цели. Бихме искали да увеличим отпечатъка си в сектора на офис служителите на няколко пазара, но сме насочени и в чужбина, към страните, в които работим - те са 39.

Бихме искали да растем в професионалния сегмент. Хора с бакалавърска или магистърска степен и няколко години опит. Този сегмент е силно фрагментиран и ние имаме намерение да се насочим натам.

Като график - току-що придобихме една компания на скандинавския пазар в началото на годината. Тя ни носи както служители, така и отпечатък, освен това работи в професионалния сегмент.

Това беше придобивка за почти 200 млн. евро.

Това е мащабът, който търсим - средни компании в чужбина, които са придобием. Надяваме се на още няколко в близките тримесечия.

 

Искате ли да купувате компании във Великобритания и ако е така евентуален Brexit ще ви откаже ли?

Ако следите резултатите ни във Великобритания, ще видите, че те постепенно се подобряват. Става малко по малко, не сме там, където искаме и това е важно условие.

Искаме да имаме силен бизнес в дадена страна преди да започнем да се разширяваме чрез придобиване.

Така че Великобритания ще бъде в дневния ни ред, но най-вероятно по-късно. А Brexit е тревожен, защото смятаме, че ЕС носи големи ползи.

Четете още коментара на Явор Алексиев от ИПИ за перспективите за българския пазар на труда.

 

Последни новини
Още от Новини