Противоречивият растеж в китайските провинции

90% от растежа в Пекин през първото тримесечие се дължи на услугите

Снимка: Bloomberg Снимка: Bloomberg

Коментар на Стивън Енгълс от Bloomberg за растежа в Китай и противоречивите данни за отделните провинции. 

Енджи Лау, Bloomberg: Говорихме и по-рано тази седмица как ранните индикатори показват стабилност в Китай, а в същото време данните за провинциите ни казват, че може би това не е цялата картина.

Стивън Енгълс, Bloomberg: Китайската икономика наистина е разделена регионално. Виждаме сектора на услугите, проблемите в индустрията. На Конгреса на Народната партия Ли Къциян ясно подчерта надеждите и предизвикателствата пред управляващите в Китай, защото от една страна те искат да намалят свръхкапацитета във всички традиционни индустрии като стоманената и въглищната без да се стига до масови уволнения, нестабилност и потопяване на растежа в провинции като Шанси, Хубей и други. От друга страна виждаме пазара на имоти и излишъка в малките градове. Има нужда от политики, които да насърчат купуването там. Но в същото време те не трябва да подхранват балона в големите градове, на който вече сме свидетели. Така че има много надежди, но и много предизвикателства в момента. Това, което виждаме, е оценка на Bloomberg Intelligence, която събира стойностите на растежа и месечните индикатори и дава информация за БВП в регионите на страната. Към март тя е на нива 7,11%. Макар да виждаме ръст като цяло, данните за провинциите и общините показва малко по-различна картина. Все пак трудно можем да си направим извод за цялата страна само от едно число. 29 от всички 31 региона вече са изнесли данните си за първото тримесечие. 25 отчитат забавяне през първото тримесечие, а 14 не са изпълнили таргетите си. Все още нямаме данните за североизточната част на страната – Хъйлундзян и Ляонин. Там се развива тежка индустрия - производство на автомобили, самолети, стомана.

Енджи Лау, Bloomberg: И знаем, че там има забавяне.

Стивън Енгълс, Bloomberg: Да. Спомни си големите държавни реформи през 90-те години. Те удариха Североизточен Китай доста силно - голяма безработица в провинция Ляонин, в Шенян и други. Вече имаме някои данни. Например Хъйлундзян с ръст от 5,7% през четвъртото тримесечие, Ляонин – само 3%. Но ако погледнем към провинция Шанси, която е известна с добива на въглища, тя отбелязва 3,1% през четвъртото тримесечие и 3% през първото тримесечие. Това е наполовина таргетът на местната власт, така че определено резултатите не са добри.

Енджи Лау, Bloomberg: Явно няма как да се постигнат тези 6,7%.

Стивън Енгълс, Bloomberg: Да. От друга страна, ако видим победителите, в Чунцин и Гуейджоу на запад има голямо инвестиране в активи с фиксирана доходност, строят се пътища и мостове. Всички тези провинции и региони растат с двуцифрени стойности. Тоест има огромно несъответствие. После ако вземем Пекин и Шанхай – 90% от растежа в Пекин през първото тримесечие се дължи на услугите. Така че има доста различия в отделните провинции и това създава големи предизвикателства за управляващите. 

 

Последни новини
Още от Новини