Печалбата на Hyundai с девети пореден тримесечен спад

Спадът на продажбите в Китай не беше компенсиран от ръстове в Индия, САЩ и Южна Корея

Концептуалният автомобил на Hyundai Genesis на автомобилното изложение в Ню Йорк. Снимка: Ron Antonelli/Bloomberg Концептуалният автомобил на Hyundai Genesis на автомобилното изложение в Ню Йорк. Снимка: Ron Antonelli/Bloomberg

Проблемите за южнокорейския автомобилен производител Hyundai в Китай продължават. Последният финансов отчет на компанията показва, че тя регистрира девето поредно тримесечие на спад в печалбите. Основната причина е спадът на продажбите в Китай - най-големият пазар за Hyundai, съобщава Bloomberg.

Нетната печалба на компанията бележи спад до 1,69 трилиона вона ($1,5 млрд.) през първото тримесечие на 2016. Въпреки поредното забавяне, печалбата на компанията надхвърля среднaта прогноза на икономистите, анкетирани от Bloomberg. Техните изчисления предвиждаха печалба от 1,5 трилиона вона.  

От друга страна обаче оперативната печалба остава под очакваната от анализаторите, достигайки 1,34 трилиона вона вместо 1,42 трилиона вона.

Спадът на продажбите в Китай не беше компенсиран от ръст в продажбите в Южна Корея, САЩ и Индия. През януари от Hyundai вече казаха, че ще понижат разходите си в своите заводи в Китай и че ще увеличат производството на по-малки автомобили и SUV-та, за да се възползват от данъчно облекчение, въведено в страната през октомври. Чрез тези мерки Hyundai ще се опита да подобри представянето си на китайския пазар.

Ръстът в продажбите на вътрешния пазар достига 3,7% до 161 хил. автомобила, в САЩ 0,8% до 173 хил. автомобила, а в Индия с впечатляващите 12% до 111 хил. превозни средства. За сметка на това обаче спадът в Китай също е сериозен, като достига 9,6% до 240 хил. автомобила.

След публикуването на финансовите резултати на компанията за първото тримесечие, акциите ѝ поскъпнаха с 2%.

Вижте концептуалните модели и новите електромобили и хибриди, показани на автосалона в Пекин от 25 април до 4 май 2016.

 

Последни новини
Още от Новини