Нов неуспешен опит за сформиране на правителство в Испания

Гражданите казаха "не" на социалистите и Подемос

Испанският флаг. Снимка: Bloomberg Испанският флаг. Снимка: Bloomberg

Опитът на социалистите да сформират коалиционно правителство в Испания в последния момент удари на камък след отказ на пропазарната партия Гражданите - основният политически съюзник на Социалистическата партия по време на политическите игри след изборите.

Говорител на социалистите каза, че партията ще приеме 27 от 30 точки, записани в документ, под който са се подписали крайнолявата Подемос и някои други по-малки партии, казвайки, че може да бъде постигнато споразумение и с пропазарната партия на Гражданите. Още през февруари Граджаните и социалистите подписаха споразумение за обща програма, но двете партии нямат достатъчно депутати, за да сформират правителство.

Лидерът на Гражданите Алберт Ривера обаче веднага отказа предложението.

"Три листа хартия, представени в последния възможен ден, за управлението на тази страна през следващите 4 години с участието на 6 партии - дори не си струва да се обмисли", каза Ривера на излизане от разговорите си с испанския крал Фелипе.

Крайният срок за сформиране на правителство е 2 май и Испания изглежда все по-близо до предсрочни избори, които ще се проведат в края на юни.

Последни новини
Още от Новини