Руската икономика се е свила с 1,4%

Москва очаква ръст от 0,2% на БВП

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Руската икономика се е свила с 1,4% през първото тримесечие на 2016, сочат предварителни данни на Министерството на икономическото развитие, цитирани от агенция ТАСС.

“Въпреки нелошите резултати в отделни отрасли като цяло темпът на развитие на икономиката за съжаление остава отрицателен”, заяви премиерът Дмитрий Медведев.

Той посочи още, че актуалната икономическа ситуация не е проста и властите продължават да следят данните. Медведев отбеляза някои положителни развития като забавянето на инфлацията на годишна и месечна база. Освен това според премиера ситуацията с безработицата е като цяло спокойна, съобщава Investor.bg

Прогнозите на министерството на икономическото развитие са за ръст на БВП от 0,2 % през 2016.

„Без значение колко страшна беше предишната година, като цяло успяхме да стабилизираме ситуацията в икономиката и не допуснахме изостряне на кризата“, заяви Медведев. Той посочи, че са били приети решения, които са помогнали за промяна на икономическата ситуация в положителна насока. „Трябва да се направи още много, за да надградим позитивните развития и да изведем икономиката от състояние на stand-by и да преминем в режим на уверен ръст“, каза премиерът.

Той защити министерството от критиките, че прекалено често променя прогнозите си. „В днешната ситуация който може, нека направи по-точни прогнози“, заяви той.

Последни новини
Още от Новини