Холивудската усмивка изтри блясъка на златото

Глобалното търсене на злато в стоматологията спадна с 60% за пет години

Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Златото губи в битката срещу манията по хипер-бели зъби. Засилващата се тенденция за използване на все по-незабележими материали изблъсква към ръба на гибелта златото в качеството му на дентален материал, пише Bloomberg.com

Докато популярността на бляскавата холивудска усмивка се разраства до милиарден бизнес за Procter & Gamble Co., за златото, новата козметична страст носи само лоши новини.

До преди десет години, около 67 тона от жълтия благороден метал, по днешни цени на стойност от 2,7 млрд. долара, са се използвали ежегодно в денталната медицина. През последните пет години, обаче, търсенето се е сринало с около 60%, сочат данните на World Gold Council, а вината, според стоматолозите е на избелването на зъбите.

Трендът, при който употребата на злато в зъболечението спада, се дължи на въвеждането на нови материали като цименти и керамика, но също и на покачващата се цена на кюлчетата.

Благородният метал, който отчете ръст през 2016, защото инвеститорите преоткриват неговата привлекателност, като убежище, в момента е недолюбван от все повече пациенти от Сингапур до Сидни.

„Ние сме в хватката на една мода в стоматологията, която повелява зъбите да бъдат с белота "Тройно-А Dulux“, каза Уго Саш, заместник-председател на Асоциацията на зъболекарите в Австралия, който практикува стоматология вече 37 години. „Много се съмнявам златото отново да се върне на мода“.

Търсенето на злато в денталната медицина е намаляло с един тон, което е 5% до 18.9 тона през 2015 година, сочат данните на базираната в Лондон Gold Council.

„Преди много време, да имаш златен преден зъб е било признак на висок обществен статус“, казва Чю Чонг Лин, професор по протезиране в Националния университет в Сингапур, който е завършил стоматология през 1971 година. „С времето, козметиката взе превес и за това хората започнаха да искат да имат повече коронки с вид, който повече прилича на естествения цвят на зъбите“. 

Последни новини
Още от Новини