Франция ще достави 12 подводници на Австралия

Договорът за 34 млрд. евро е за 50г.

Корабостроителницата на DCNS в Шербур, Франция, 21/3/2008. Photographer: Judith White/Bloomberg News Корабостроителницата на DCNS в Шербур, Франция, 21/3/2008. Photographer: Judith White/Bloomberg News

Френската компания DCNS спечели договор за 34 млрд. евро, изпреварвайки конкурентите си от Япония и Германия за строеж на подводници за Австралия, съобщи АФП, цитирайки австралийския премиер Малкълм Търнбъл.

Офертата на европейският лидер във военноморската индустрия DCNS спечели единодушната подкрепа на комисията, която направи най-голямата военна поръчка в историята на страната.

Дванайсетте нови подводници за програмата SEA1000 Future Submarine трябва да заменят сегашните дизелови клас Collins.

Договорът означава "хиляди работни места във Франция и дългосрочни договори", каза пред Europe 1 министърът на отбраната Жан-Ив льо Дриан.

"Женени сме за Австралия за 50г."

DCNS, в която дялове има Thales и държавата се конкурираше за поръчката с германската ThyssenKrupp и японската Soryu.

Цитирайки източници, започнати с въпроса, WSJ съобщава, че Япония, която бе смятана за фаворит за сделката, не е подозирала, че няма да бъде предпочетена. Според вестника Канбера е оценила, че японската оферта представлява "значителен риск", предвид липсата на опит в строежа на плавателни съдове в чужбина.

Новите подводници трябва да влязат в експлоатация през 2027. Договорът включва инфраструктура, поддръжка и обучение на екипажите за 50г.

 

Последни новини
Още от Новини