EON с печалби от 1 млрд. евро след отделянето на Uniper

EON планира да листне на борсата 53% от Uniper след срещата на акционерите през юни

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

EON SE е на път да отбележи нетен приход от 1 млрд. евро тази година, след отделянето на Uniper, след като се фокусира върху възобновяеми източници на енергия, мрежите си и услугите за клиентите. Базираната в Есен компания ще бъде „един силен и разделен играч“ и планира да изплати на своите акционери до 60% от чистата си печалба, каза изпълнителният директор Йоханес Тейсен в интервю за Bloomberg.

EON възнамерява да листне на борсата 53 % от Uniper, като решението трябва да бъде одобрено на срещата на акционерите на 8 юни.

Решението на компанията да раздели производствените си мощности, работещи с изкопаеми горива, е една от най-радикалните промени, отговарящи на целта на Германия да се преориентира към вятърни и соларни електрогенератори. Политика, която разклаща цените на електроенергията и подкопава доходността на традиционните производствени мощности.

Акциите на EON паднаха с 37 процента от момента, в който обяви разделянето на компанията през ноември 2014 и бе втори в черната класация на най-лошо представящите се компании в германския индекс DAX миналата година. Тази година се изкачва нагоре с 2,5%.

„След разделянето, нашият бизнес ще зависи в много по-малка степен от външни фактори, които са извън нашия контрол, като волатилните цени на суровините“, каза Тейсен. „EON работи на пазарите на бъдещето. Тези пазари са растящи и предлагат перспективи за стабилна възвращаемост“.

EON очаква, че приходите за новоструктурираната компания преди такси ще бъдат между 2,7 млрд. евро и 3,1 млрд. евро, като тази доходност "ще се запази през следващите няколко години", се казва в е-мейл обръщение, разпространено във вторник, 26 април.

Uniper, което е съкращение от "уникално представяне" (unique performance), ще се концентрира върху конвенционални енергоизточници и водни генератори на електроенергия, търговия с електроенергия, както и върху проучвателния и производствен бизнес.

EON се фокусира върху "солидни" инвестиционен рейтинг за Uniper, каза финансовият директор Майкъл Сен в разговор с репортери. EON планира около 10 млрд. евро капиталови разходи до края на 2018 година и планира стартиране на нов вятърен парк всяка втора година. Целта на компанията е да постигне траен ръст на доходността на акция от 5 до 10 процента на година. 

 

Последни новини
Още от Новини