Централните банкери в Япония искат реформи

В BoJ нарастват опасенията за потенциалното въздействие на силната йена върху инфлацията

Харухико Курода, управител на Японската централна банка. Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg Харухико Курода, управител на Японската централна банка. Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

С натрупването на предизвикателства пред японската икономика все повече централни банкери се убеждават, че е време правителството да направи повече, за да стимулира растежа, съобщи Bloomberg, позовавайки се на свои източници.

Повечето представители на Японската централна банка /BoJ/ смятат, че администрацията на премиера Шинзо Абе трябва да ускори реформите, а някои са на мнение, че повече фискални разходи биха помогнали, предава Investor.bg

Съветът по паричната политика в BoJ ще изчака заседанието на Фед в сряда, ще следи пазарите, както и порцията макроикономически данни в четвъртък сутринта, преди да реши дали да разшири мащабната си програма за стимули, казват източниците на Bloomberg. 

Призивите на банката са в унисон с тези на самия управител Харухико Курода и Г-20, а именно – правителството да поеме повече от бремето, което носят централните банки.

На 13 април 2016 Курода каза:

„Справянето с дефлацията не е избор между парична политика и стратегия за икономически растеж, и двете са необходими“.

„Икономистите в централната банка изразяват все по-големи опасения за потенциала за ръст в Япония“, казва Йошики Шинке, главен икономист в Dai-ichi Life Research Institute.

„Те знаят, че паричната политика може да има по-голямо въздействие, ако икономиката е по-силна“, допълва той.

BoJ оценява, че потенциалният растеж на японската икономика е 0,5% или по-малко. С малко гъвкавост в икономиката БВП се луташе между свиване и експанзия през последните години. През 2015 г. икономиката нарасна с 0,5 на сто и прогнозите са същите за тази година.

Повече фискални разходи са обект на голям дебат и спекулации в Токио.

Депутатът от управляващата партия Козо Ямамото призова за емитирание на държавни облигации в размер на 20 трилиона йени, за да се подпомогне възстановяването след земетресенията този месец. Премиерът пък разпореди на министрите си да съставят допълнителен бюджет за възстановяване.

В BoJ нарастват опасенията за потенциалното въздействие на силната йена върху инфлацията. Според източниците на Bloomberg се говори и за помощ за финансовите институции под формата на отрицателна лихва по кредитите.

 

Последни новини
Още от Новини